Посадка квітів у вересні: коли і які квіти можна сіяти під зиму

Ілюстративне фото

Багато однорічних квітів відмінно переносять підзимовий посів, тому вибирайте рослини і вирушайте на дачу.

Саджати квіти під зиму зручно не тільки тим, що можна зробити це не поспішаючи і розмітивши майбутні клумби, але і тим, що сама розсада виходить міцніша, ніж посіяна навесні. Молоді рослини, пригріті весняним сонцем, самі обирають час для пробудження, сходять густо і менше хворіють.

Посадка квітів під зиму

Осіння посадка квітів практично нічим не відрізняється від весняної, хоча і не так приємна в силу погодних умов. Однак якщо все зробити вчасно, цей процес не забере у вас багато часу, а в наступному сезоні ви зможете милуватися квітником раніше, ніж зазвичай.

Де садити квіти восени

Посів квітів під зиму можна проводити відразу на передбачуване місце зростання, а можна і в спеціальну розсадну ємність.

Якщо ви не любите пересаджувати однорічники з місця на місце, готуйте клумби з осені. Для цього прополіть, перекопайте і прорихліть відведену ділянку, потім розрівняйте її граблями. На рівній ділянці краєм сапи або плоскоріза намітьте малюнок майбутньої клумби. Намагайтеся робити його глибоким і чітким, щоб не розмило осінніми дощами. Коли візерунок буде готовий, прочертіть лунки для насіння — вони повинні бути вдвічі глибше, ніж зазвичай, оскільки земля за зиму просяде.

Квіти можна посіяти відразу у відведені для них горщики, але самі горщики закопати в землю на зиму.

Якщо ж ви ще не вирішили, де розмістяться ваші літні посадки, сійте насіння квітів під зиму на будь-яку грядку або в теплиці.

З допомогою полікарбонату, шиферу, фанери або бордюрної стрічки розділіть грядку на окремі ділянки і застроміть в кожен пластикову табличку з назвою тої рослини, яку плануєте тут посіяти. Підготовлені грядки залиште до того, як встановляться стабільні заморозки.

Як підготувати ґрунт для квітів

Підготовка ґрунту для осінньої посадки однорічників починається в кінці вересня — початку жовтня. Якщо у вас стоїть тепла, суха осінь, ви можете приготувати грядки в будь-який зручний час. Звичайно, бажано робити це, поки на вулиці сухо і стабільно тримається плюсова температура.

Крім грядок, вам доведеться підготувати ще й субстрат для засипки насіння. Робити це також треба у середині осені, до заморозків. Ви можете змішати садовий ґрунт з торфом і піском (1:2:1), а можете купити готовий субстрат для розсади — він також підійде. Зберігати суміш бажано в приміщенні, щоб вона не промерзла і не затверділа.

Коли настане стабільна мінусова температура, і відлиги не буде в прогнозі хоча б на найближчі пару тижнів, починайте посів. Восени насіння варто сіяти вдвічі густіше, ніж при весняній посадці. Розсипте їх по промерзлим лункам і прикрийте заготовленою заздалегідь сумішшю.

Квіти, посаджені восени, завжди зацвітають на пару тижнів раніше за інші, але якщо ви захочете ще сильніше наблизити буйство фарб у своєму саду, навесні накрийте свої посіви дугами і затягніть плівкою або щільним спанбондом — це дасть вам ще 1-3 тижні фори.

Які квіти садять восени

За осінню посадку будуть вдячні не всі квіти, а лише ті, чиї паростки здатні витримати легкі заморозки і стійкі до вимокання. Тому посіяти всі вподобані вам літники не вдасться і до вибору насіння варто підійти з розумом.

Однорічні квіти під зиму

Ось список квітів, які можна посадити під зиму: Агростема, Адоніс, Айстра однорічна, Волошка, Годеція, Дельфініум, Діморфотека, Календула, Космея, Кохія, Лаватера, Нігелла дамаська, Флокс Друммонда, Ехиноцистіс, Ешольція, Ячмінь гривастий. Всі вони добре переносять осінню посадку, приживаються на різних видах ґрунтів і радують своєю декоративністю протягом багатьох тижнів.

Багаторічні квіти під зиму

Серед багаторічників теж є квіти, які охоче сходять і цвітуть при осінній посадці. Якщо однорічники сіють восени для того, щоб прискорити процес їх зацвітання, то багаторічники таким чином проводять стратифікацію. В результаті посіву насіння під зиму, квіти виростають стійкими до захворювань, пишними і часто можуть зацвісти вже на перший рік, навіть якщо мають зробити це лише на другий.

Серед таких квітів: Аквілегія, Арабіс, Гайлардія, Тирлич, Дороникум, Дзвоник карпатський, Лаванда, Морозник, Обрієта, Деревій.

Посів насіння однорічних і багаторічних квітів восени розвантажить вас від частини весняних турбот і дозволить структурувати простір у квітнику.

Читайте також