Профілактика фітофтори та шкідників восени: чому важливо перекопувати город

Після насиченого дачного сезону хочеться швидше відпочити і за можливості скоротити перелік робіт. Одна з них — перекопування землі восени — ще нещодавно проводилася усіма городниками і вважалася дуже важливою. А тепер все частіше виникає питання: чи дійсно це необхідна процедура, чи варто витрачати на неї час і сили чи можна обійтися тільки весняним перекопуванням? 

Переваги перекопування городу

У перекопування багато плюсів, деякі з яких цілком очевидні, а інші не так помітні, але також вносять свою корисну лепту. Отже, перекопування корисне тим, що:

  • під час роботи простіше внести необхідні мінеральні та органічні добрива, розкислити ґрунт, ефект від проведення цих процедур підвищиться у багато разів;
  • бур'яни не матимуть шансу на привільну зимівлю, а їх насіння — на подальший розвиток, завдяки тому, що виявляться глибоко в ґрунті;
  • городні шкідники та їх личинки, патогенні бактерії, опинившись на поверхні, швидко гинуть від холоду, вітру або впливу хімічних препаратів, а комахами не проти поласувати птиці;
  • ґрунт стає більш пухким, водо- і повітропроникним, за зиму легше просочується вологою і не дуже ущільнюється, а навесні швидше прогрівається;
  • з'являється можливість очистити ділянку від бур'янів, листя, камінців і іншого сміття, який навесні створює чимало проблем.

Недоліки осіннього перекопування

Ґрунт — житло для багатьох живих організмів, і у кожного з них є своє місце в цьому "царстві". При перекопуванні на поверхні виявляються не тільки шкідливі мешканці, але і корисні, ті, завдяки яким ґрунт зберігає свою родючість. Позбавляючи грядки "хороших" бактерій і комах, ми тим самим збіднюємо ґрунт. А відновлювати родючість ґрунту, на жаль, нелегко.

Є також імовірність того, що насіння бур'янів все ж виживуть під шаром ґрунту і безнапасно перезимують до весни. Крім того, при глибокому і частому перекопуванні на поверхню піднімається менш родючий шар ґрунту, порушується структура ґрунту, і він втрачає свої фізичні властивості.

Ну і, нарешті, перекопування — важка робота, яка погано позначається на стані спини, серця і всього здоров'я в цілому, якщо дачник не дуже підготовлений фізично. Механізоване перекопування також вимагає значних зусиль і підготовки.

Коли і як краще перекопувати город

Робити це потрібно після збору врожаю, коли прибрані пізньостиглі культури і всі рослинні залишки. Бажано провести роботу до кінця жовтня — початку листопада, залежно від погодних умов. Занадто затягувати з роботою не варто, щоб ґрунт не схопився першими заморозками. Ідеально, якщо вийде закінчити перекопування до сильних дощів.

Залежно від культури, яка буде посаджена в наступному році, вибирають потрібну глибину перекопування ґрунту:

  • 25-30 см (на штик лопати) — для картоплі, буряка, моркви, гарбуза, дині і петрушки;
  • 5-10 см — для томатів, огірків, перцю, редиски і бобових.

Шари ґрунту бажано не перевертати, а перекладати між собою, щоб зберегти якомога більше корисної мікрофлори. Коріння бур'янів краще прибирати, а не закопувати. Провести таке перекопування набагато легше. Але якщо ґрунт дуже твердий і кам'янистий, доведеться зайнятися двох'ярусним перекопуванням на два багнети лопати. І тут вже не обійтися без перевертання пластів ґрунту. Але вдаватися до такого перекопування варто лише в крайньому разі.

Перекопування як боротьба із фітофторою та іншими грибковими хворобами

Восени під час перекопування землі на ділянці городники "ворушать" ті грибкові спори, які загягли у шари грунту і підготувалися до зимівлі.

Більшість з них трималася на поверхні, адже під час збору урожаю та прибирання ділянки спори впали з бадилля на землю. 

Під час перекопування повністю спор позбутися не вийде, але хоча б якась їх частина піде вглиб.

Читайте також