Пустоцвіти на кабачках: що робити, якщо немає зав`язі

Поява пустоцвіту на кабачках — це справжня проблема для городників. Неприємність полягає в тому, що на ньому присутня занадто багато квіток, але в майбутньому не всі вони здатні дати врожай.

Отже, топ дев’ять причин, чому багато пустоцвіту:

  1. Занадто молоде насіння. Досвідчені городники рекомендую не саджати насіння, зібране минулого року, краще дати їм «відлежатися», в ідеалі – роки два-три. «Старе» насіння охочіше дає жіночі квітки, на яких згодом формуються зав’язі.
  2. Безграмотно підібране місце для посадки кабачків. Фахівці скажуть, що садити культуру на те саме місце, де садили минулого року «родичів» кабачків – гарбузи, огірки, дині чи кавуни, не варто. Дотримуйтесь сівозміни.
  3. Часто причиною появи пустоцвіту на кабачках буває кисла реакція ґрунту. Визначити рівень PH землі у вашому городі допоможе нехитрий набір «юного хіміка», що складається з реактивів і лакмусових папірців, які можна знайти в садових відділах, або спеціальний прилад, який швидко, точно і без помилок визначить, до якого «сорту» відноситься ґрунт у вас на ділянці. Також орієнтиром можуть виступити рослини, які вільно почуваються у вашому городі: кінський каштан, щавель, подорожник віддають перевагу ґрунту з кислою реакцією з PH не вище п’яти. Розкислити ділянку допоможе доломітове борошно або деревна зола.
  4. Занадто загущені посадки також не сприяють появі зав’язей. У цьому випадку проблема вирішується взагалі просто: потрібно просто прорідити ваші посадки, видаливши зайве листя.
  5. Погодні умови також можуть вплинути на появу зав’язей: у спеку на кущах переважають, в основному, чоловічі квітки, і пилок у цей час стає стерильним. У холоди кабачки можуть зовсім не зав’язати плоди.
  6. Регулярний полив кабачків, особливо на початку їхнього цвітіння, сприяє появі переважно чоловічих квіток. Щоб цього не сталося, припиніть полив для появи квіток жіночого типу. Але врахуйте, що у спеку на рослині і так переважають чоловічі суцвіття.
  7. Нестача харчування – найбільша, здавалося б, очевидна причина появи пустоцвіту на кабачках. Відмінно справляються з проблемою регулярні підживлення комплексними добривами (азофоска, нітрофоска). Підживлювати кабачки слід раз на два тижні відповідно до рекомендацій виробників добрив.
  8. Недостатнє запилення кабачків призводить, що логічно до відсутності зав’язей. Щоб привернути комах до себе на ділянку, обприскайте квіточки (це, до речі, справедливо і щодо бджолозапильних огірків) медовою або цукровою водою.
  9. Зберігайте баланс зав’язей: одночасно на кожній дорослій рослині має визрівати не більше 4-5 зав’язей: тоді кущі справлятимуться з навантаженням і справно плодоносять. 

Читайте також