Роботи квітникарів у березні: корисні поради

Ілюстративне фото

Вже час подбати про те, щоб квітники й клумби вчасно порадували нас своїм пишним цвітінням.

Що потрібно зробити квітникарям в березні?

Щоб отримати розсаду, необхідно висівати насіння багаторічників (дельфініум, гвоздики, волошки багаторічні, ромен).

Час посіву однорічних квітів: петунії, левиного зева, цинерарії, сальвії. Квітник після посіву бажано накрити плівкою або нетканим матеріалом, не стільки для підвищення температури в зоні загортання насіння, скільки для збереження необхідної для їх проростання вологи.

Бульби бегоній час ставити на пророщування.

Гладіолуси звільнити від старого коріння й луски. Робіть це обережно, щоб не зломити паростки. Засохлі та дуже пошкоджені сірою гниллю слід викинути. Здорові розкладіть до посадки у сухому прохолодному місці й деколи обприскуйте.

Підгодівля. Цибулинні й багаторічники слід підживити сечовиною або аміачною селітрою, а ще краще нітроамофоскою, по неповній жмені на один квадратний метр. Якщо є сніг, це можна зробити по снігу. Якщо снігу нема, розсипте добриво перед дощем.

Перевіряти накриття теплолюбних багаторічників. У теплі дні не забувати провітрювати.

Стратифікація (обробка зниженою температурою). Для насіння зі міцною оболонкою (купальниця, гіпсофіла, бобові) необхідна стратифікація. Для цього насіння слід змішати зі зволоженим піском (1:2) і кілька днів тримати у теплі для набрякання. Потім помістити на 10-12 днів у холодильник (не проморожувати).

На початку березня ще будуть дні з мінусовими температурами, коли можна зайнятися «стрижкою» декоративних чагарників: вирізати сухі, поламані, що ростуть усередину крони й пагони, що загущують. Надаючи форму чагарниках, не забуваємо про те, на пагонах якого року вони цвітуть. Не можна вкорочувати чагарники, які цвітуть на пагонах минулого року, наприклад, форзицію: можна зрізати всю квітучу частину. А ось живоплоти можна не шкодувати: чим сильніше обрізка, тим пишніше, об’ємніше «зелений паркан» буде вже навесні.

Звільнити від мульчі зону коренів хвойних дерев, щоб ґрунт під кронами швидше прогрівся і коріння почало працювати. Мерзлий ґрунт можна навіть полити теплою водою. «Холоднеча» в зоні коренів загрожує весняними опіками хвої. Відігрівшись на сонечку, хвойні оживають, але, не одержуючи харчування, воду від коренів, гинуть.

Ділянки, де висаджені первоцвіти слід теж звільнити від мульчі. Чим швидше прогріється ґрунт, тим раніше вони зацвітуть. Прохолодна погода середини весни сприятлива для їх цвітіння.

У березні самий час пересаджувати кімнатні квіти.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також