Російські загарбники контролюють близько 20 % української території - Зеленський

Під контролем російських військ наразі знаходиться близько 20 % території України, вони зайшли у 3 тисячі 620 населених пунктів, 1017 з них уже вдалося звільнити.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у промові в Палаті депутатів Люксембургу, повідомляє Офіс президента. 

- Російські війська зайшли у 3 тисячі 620 населених пунктів України. 1017 з них уже вдалося звільнити. Ще 2 тисячі 603 належить звільнити. Станом на сьогодні під контролем окупантів перебуває близько 20% нашої території.

Майже 125 тисяч квадратних кілометрів. Це значно більше, ніж площа всіх країн Бенілюксу разом узятих. Близько 300 тисяч квадратних кілометрів забруднені мінами та снарядами, які не розірвалися. Майже 12 мільйонів українців стали внутрішніми переселенцями. Понад 5 мільйонів – це передусім жінки та діти – виїхали за кордон, - сказав глава держви. 

Він зазначив, зщо бої тривають на величезній території: від міста Харкова на сході нашої країни до міста Миколаєва на півдні.

- По прямій між ними – 454 кілометри. Але якщо подивитися на всю лінію фронту, а вона, звісно, не є прямою, то ця лінія – понад тисячу кілометрів. Тільки уявіть! Постійні бойові дії, які розтягнулися фронтом понад тисячу кілометрів, - сказав Зеленський. 

Він додав, що щодня Україна потерпає від російських ракетних ударів. Лише за вчорашній день Росія застосувала 15 різних крилатих ракет. А за весь час із 24 лютого застосовано 2 тисячі 478 ракет. Більшість із них – по цивільній інфраструктурі.

За словами президента, російська армія зруйнувала вже майже весь Донбас - цей колись один із найпотужніших промислових центрів Європи просто спустошений.

- Окупанти втратили загиблими вже понад 30 тисяч солдатів. Це більше, ніж Радянський Союз втратив за 10 років війни в Афганістані, більше, ніж Росія втратила за дві Чеченські війни. Проте це не зупиняє Росію. Ця держава готова ще втрачати та вбивати людей, - сказав Зеленський. 

На думку президента, всього лише одна людина в Росії хоче не дати нам залишитися такими, якими ми є.

Зеленський заявив, що Україні потрібно більше зброї для України, більше санкцій проти Росії за війну, замороження й конфіскація активів рф. 

Також він висловив надію, що Люксембург підтримає кандидатство для України, а згодом і членство у Європейському Союзі та долучиться до проекту відбудови України після війни. 

Читайте також