Що краще використовувати для розсади томатів: ящики чи стаканчики

Крім підготовки ґрунту для посіву насіння на розсаду дачникам доводиться думати про ємності для майбутніх овочевих кущів, інформує Ukr.Media.

Традиційно доводиться вибирати між ящиками або контейнерами і різними стаканчиками. Спору немає — торф'яні горщики краще, але і коштують вони дорожче.

Розповімо, коли краще проводити посів в ящики, а коли все в роздільну тару.

Ящик. Переваги

Це перевірений спосіб для тих, хто вирощує розсаду, мало не в промислових масштабах. Такі ємності можна сколотити з підручного матеріалу, коштують вони недорого, але найголовніше — за розсадою у великих ящиках простіше доглядати — поливати, підгодовувати і т. д.

Недоліки

Якщо раптом доведеться перемістити ємність, то не кожній людині це буде під силу. Навіть повернути ящик іншою стороною до вікна, щоб вирівняти зелень, яка нахилилася, буде складно. Ще один істотний мінус — дренажні отвори. Насвердлити їх не проблема, проблема знайти підходящу ємність, в якій би могла накопичуватися зайва волога під ящиком.

І ще один момент — витягуючи розсаду з ящика для пересадки можна пошкодити коріння.

Порівняно з громіздкими ящиками пластикові контейнери дещо зручніші. Але в загальному і цілому переваги і недоліки ті ж.

Стаканчики або касети

В цьому випадку у кожного сіянця своя ємність, що забезпечує зручність під час пересадки. Витягнута з таких ємностей розсада швидше приживається, а недолік у них всього один — служать не довше 1-2 сезонів.

Але якщо говорити про стаканчики з-під сметани і т.д., то за зиму можна назбирати цілий набір таких горщиків і майже безкоштовно.

Вони міцніші касет, а результат вирощування в них розсади не гірший.

Незручно тільки транспортувати розсаду в таких стаканчиках.

Читайте також