Що можна вдіяти, коли солодкий перець запізнюється з достиганням

Коли солодкий перець дозріває, він радує усіх яскравими розмальовками — плоди набувають жовтий, помаранчевий, червоний і навіть фіолетовий колір. Але іноді трапляється, що зелені перці протягом декількох тижнів висять на кущиках. У чому тут причина, спробуємо зараз з'ясувати, інформує Ukr.Media.

Чому деякі перці не достигають

Часто з подібною ситуацією зіштовхуються городники, які висадили насіннєвий матеріал перців, придбаних у магазині. Як завжди, там продаються великі товстостінні плоди, що завезені з південних районів. Ці сорти перців мають гарну врожайність, але для повного дозрівання вимагають дуже багато часу, у зв'язку з цим через короткий літній період у деяких регіонах вони не встигають дозрівати.

Нерідко скарги на тривалий час дозрівання дуже тісно пов'язані з незнанням характеристик висадженого сорту:

Існують перці, що зберігають зелене забарвлення навіть за умови повної стиглості

Багато гібридних сортів мають білий, жовтий, помаранчевий відтінок і за умови повного дозрівання.

Холодна погода

Перець чудово дозріває за денної температури у +22-24° C і близько +15° C у нічний час. За наявності нижчих температур розвиток рослин припиняється, а за +6° C відбувається відмирання листя.

Ваші перці можуть належати до сортів, які пізно дозрівають

І якщо на вашому пакетику з насінням вказаний ранній термін збору врожаю — на період повного визрівання перцю впливають деякі зовнішні фактори. Розвиток затримується у зв'язку з несприятливими умовами: пошкодження під час пересадки, вплив знижених і підвищених температур, занадто перезволожений або пересушений ґрунт, дефіцит поживних речовин, захворювання або паразити.

Іноді виробники насіння вказують на пакетиках замість терміну стиглості перцю період його вживання у їжу

А перехід з одного етапу в інший може тривати приблизно місяць за умови гарної погоди.

Помилки під час проведення поливів і підгодівель

За умови внесення у ґрунт азоту або постійного перезволоження культури швидко розвивають листову масу на шкоду формуванню овочів.

Що треба зробити, щоб овочі швидше дозрівали

Необхідно користуватися універсальними агротехнічними правилами, що сприятливо впливають на швидке зростання і розвиток плодів:

Не допускайте нічних переохолоджень для рослин

Під час культивування у тепличному приміщенні на ніч щільно прикривайте вікна і двері. За необхідності утеплюйте посадки за допомогою агроволокна. На території, яка навколо кущів, розкладіть велике каміння, цеглини, а також можна використати пляшки, що заповнені водою — нагрівшись під сонячними променями, вони зможуть віддавати своє тепло у нічний час.

Не перезволожуйте ґрунт

У період проливних дощів над посадками перцю розтягніть на дугах матеріал, що не промокає.

Під час проведення підгодівлі не використовуйте азотовмісні добрива

Застосовуйте зольний порошок і фосфорно-калійні склади.

У крайньому разі можете збирати перці технічної зрілості, а за домашніх умов вони дозріють.

Читайте також