Що потрібно встигнути зробити на городі в кінці осені: підказки дачникам

У листопаді городники не силять на місці - є ціла низка справ, як потрібно встигнути зробити до зими. Що саме - читайте у статті.

Сіємо овочі та квіти під зиму

Хороший весняний урожай зелені дають посіви, які роблять пізньої осені. Насіння «кинуті» в землю перед зимою проходять природні процеси: загартовування зимовими морозами, а навесні – рясне зволоження. До того ж ми отримуємо величезну економію весняного часу, коли робіт дуже багато. З настанням осінніх холодів, але поки земля ще не замерзла, на грядці варто зробити канавки для насіння та запастися сухою землею або навіть піском.

Вже коли земля промерзне на глибину декількох сантиметрів, сіють насіння та засипають заготовленим сухим, розсипчастим ґрунтом або піском. Поливати підзимні посіви не потрібно. Зверху на зиму варто засипати опалим листям та притиснути обрізаними гілками. 

Заготовлюємо ґрунт для майбутньої розсади

Листопад – відмінний час заготовляти компоненти ґрунтової суміші для майбутньої розсади. Якщо, звичайно, ви все готуєте самі, а не користуєтеся покупними. Під час довгої зими всі ці матеріали можна продезінфікувати.

Закриваємо компост на зиму

Якщо ви робите компост, то на зиму його варто «закрити»: як верхній шар укладають землю, торф або тирсу, і зверху закривають п/е плівкою, шифером, дошками, старим лінолеумом, загалом, матеріалом, який не пропускає вологу.

Наводимо порядок у дворі, сараї, проводимо інвентаризацію

Ну і нарешті, наводячи порядок в саду, не забудьте й про супутні речі. Наведіть порядок у сараї, помийте та складіть контейнери від рослин, почистьте і, якщо потрібно, змастіть інструменти та пристосування, якими користувалися весь сезон. Що потрібно полагодьте та нагостріть — навесні буде не до цього.

Після того, як закінчите з обприскуванням, проведіть повну інвентаризацію препаратів. Прострочені або зі строком придатності, що закінчується, викидайте, а ті, яких мало, додайте в список зимових покупок «на наступний сезон». До речі є препарати, які потрібно зберігати при певній температурі, переконайтеся, що ви зберігаєте їх правильно.

Пам’ятайте і про те, що улюблені зимові свята не за горами, і якщо ви любите проводити їх на вулиці, то й територія повинна бути очищена від сміття, а дрова для мангала заготовлені.


Джерело: zaxid.net

Читайте також