Що потрібно зробити з виноградом на початку весни, щоб мати гарний врожай цього року

Весна — це вдалий час для робіт в саду. Починати доглядати за виноградом необхідно відразу після сходу снігу. Пропонуємо дізнатися, що варто зробити, щоб влітку мати щедрий врожай винограду.

Прибирання укриття й огляд лози.

Визволяти лозу від укриття необхідно після танення снігу, коли температура не буде нижче 5 градусів морозу, а також, після просихання ґрунту. При коливаннях температур, рослину можна відкривати, але лози з траншеї витягати не варто, щоб вітер й холод не зашкодив їм.

Після прибирання укриття, важливо оглянути чагарник та обробити його спеціальною пастою від пошкоджень. Виявивши плісняву, нічого робити не потрібно, адже на свіжому повітрі, вона сама по собі зникне.

Обрізання лози

Зазвичай, наприкінці квітня можна вже приступати до обрізання, але якщо сорт винограду морозостійкий, то краще це робити в березні.

Спочатку, слід зрізати порослеві, вертикальні минулорічні пагони, а також поламані, хворі, тонкі, старі, занадто товсті й сухі гілочки.

Обрізку слід проводити тільки знезараженим та гострим інструментом. Зрізи повинні бути ідеально рівними, без розщеплення та зазубрин.

Обробка винограду від хвороб й шкідників

Вже на початку весни, виноградну лозу потрібно обробляти від хвороб та шкідників. Перша обробка 3% мідним купоросом проводиться під час підв’язування лози. Вона вбереже виноград від шкідливих комах. Друга обробка готовими розчинами проводиться тоді, коли утворюються бруньки. Ця обробка захистить від різних хвороб. Третя обробка препаратами «Аліот» або «Фітоверм» проводиться на фазі 3-5 листа. Така обробка захистить рослину від виноградного кліща.

Весняне підживлення

Для щедрого врожаю, виноград необхідно підживлювати.

Перше підживлення слід проводити, коли бруньки починають тільки набухати. Для цього чудово підійде мінерально-азотний комплекс, який містить в собі суперфосфат, калій й сечовину у пропорції по 60 грамів, який потрібно розвести у 50 л. води. В якості підгодівлі винограду може служити 5% розчин пташиного посліду.

Друге підживлення варто проводити на початку періоду цвітіння. Добриво повинно містити в собі суперфосфат й сірчанокислий калій. Для цього необхідно змішати 50 гр. карбіду та 60 гр. суперфосфату у 10 л. води й обробити цим розчином виноград.

Розширення виноградника.

Травень — це вдалий час для оновлення або розширення саду з виноградом. В цей час можна посадити нові або заздалегідь заготовлені самостійно саджанці. Важливою умовою є температура ґрунту, яка повинна бути не нижче +10 °C.

Виноград вимагає до себе особливого догляду й уваги. Якщо робити все правильно, тоді й врожай буде рясним.

Читайте також