Що робити, якщо ґрунт на городі «втомився» і вже не приносить гарного урожаю: корисні поради

Стомлення ґрунту виражається в погіршенні врожайності культурних рослин.

Врожаї з кожним роком радують вас все менше, хоча ви робите все так само, як і раніше? Дерева ростуть дуже повільно, а квіти постійно хворіють? Можлива причина всіх ваших бід — втома ґрунту. Ґрунтові можна допомогти різними способами. Ми розповімо вам про найбільш ефективні, з допомогою яких ви зможете повернути землі колишню родючість.

Що таке ґрунтоперевтома?

Стомлення ґрунту виражається в погіршенні врожайності культурних рослин через зниження родючості ґрунту. Ґрунт вже не може давати рослинам стільки поживних речовин, вологи та повітря, скільки їм необхідно для нормального росту і плодоношення.

Ознаками того, що ґрунт втомився, є:

  • різке зниження врожайності плодово-ягідних і овочевих культур;
  • погіршення якості врожаю;
  • зменшення тривалості зберігання плодів;
  • розвиток у рослин грибкових і інфекційних захворювань.

Чому ґрунт втомлюється?

Стомлення ґрунту насамперед виникає тоді, коли рослини довгий час вирощуються на одному і тому ж місці. Це може призвести до негативних наслідків:

  1. Кожен вид рослин потребує певних макро — і мікроелементів. Саме ці речовини вони поглинають з ґрунту в процесі росту і розвитку. В результаті з часом починає гостро відчуватися нестача особливо важливих для конкретного виду мінералів. Якщо ви продовжите вирощувати культуру і далі на цьому місці, багатого урожаю ви не отримаєте.
  2. Багато рослин виділяють у ґрунт отруйні речовини, які припиняють ріст культур, що ростуть по сусідству. Найбільш «шкідливими» серед городніх культур є буряк, шпинат, петрушка та горох, які «отруюють» не тільки сусідів, а й самих себе.
  3. Рослини з одного сімейства страждають одними і тими ж захворюваннями. В процесі вирощування у ґрунті накопичуються збудники грибкових і інфекційних хвороб. Коли на цьому місці з’являються рослини-родичі, їх уже чекають «підходящі» хвороботворні бактерії та грибки. Ймовірність того, що вони не вразять ці рослини, мізерно мала.

Існує ще кілька причин того, що в ґрунту настає стомлення:

  • не проводиться вапнування кислих ґрунтів. Кислі ґрунти не дають корінню рослини засвоювати живильні речовини — воно голодує, а значить, погано росте;
  • в землю додають добрива, які знижують рівень рН, тобто роблять ґрунт ще більш кислим;
  • через неправильне внесення добрив порушується мінеральний баланс;
  • надмірне захоплення якоюсь однією речовиною порушує засвоюваність рослинами деяких елементів. Так, надлишок калію призводить до порушення структури ґрунту, — вона стає менш водопроникної. Через це до коріння рослин дуже погано надходять кальцій і магній. Якщо перестаратися з фосфором, то зелені вихованці недоотримають вже цинку з міддю та кобальтом.

Що робити, якщо ґрунт втомився:

Чи можна допомогти ґрунту подолати втому? Так, якщо постаратися, то це можливо. Ми пропонуємо вам кілька варіантів, як впоратися з цією проблемою.

Спосіб 1 — дотримання сівозміни

Для здійснення правильної сівозміни потрібно звернути увагу на 2 моменти:

  1. Попередники — садити слід тільки після тих культур, які добре вплинуть і не заразять нового жителя своїми хворобами.
  2. Час повернення — потрібно дати ґрунту відновити всі корисні речовини, які він витратив на ріст і розвиток, і позбутися від токсичних речовин, виділених корінням.

Час розкладання отруйних речовин у кожної культури різний. Залежно від нього, на колишнє місце городні культури можна повертати не раніше, ніж через:

  • 2-3 роки — редьку, редис і квасолю;
  • 3-5 років — цибулю, горох;
  • 4-5 років — моркву, буряк, петрушку, томати, перець і капусту;
  • 6-7 років — капусту, якщо вона хворіла кілою.

Можна спробувати таку модель чергування культур:

  1. Навесні, після осіннього внесення добрив, потрібно садити найбільш вимогливі до родючості ґрунту культури: томати, картоплю, перець, цибулю.
  2. Після них на наступний рік — бобові культури: горох, квасолю, сою або боби. Ці рослини мають здатність збагачувати ґрунт азотом і поліпшують його структуру.
  3. На третій рік на цьому місці вже будуть добре рости тільки ті рослини, які невибагливі до ґрунту. Це редиска і редька, а також пряні трави — петрушка і пастернак.

Що стосується попередників, то зверніть увагу на загальні правила чергування:

  • Для всіх культур добрими попередниками є рання і кольорова капуста і овочі сімейства гарбузових: огірки, кабачки, гарбузи, патисони і т. д.
  • Непогано будуть почувати себе всі городні рослини після бобових та зеленних культур, а також після цибулі з часником.
  • Після ранньої картоплі можна садити все, крім її побратимів по сімейству: томатів, баклажанів і перцю, а також капусти.
  • Не найкращими попередниками для більшості культур будуть середня і пізня капуста, а також рослини з родини Пасльонових.

Спосіб 2 — посів сидератів

Посів сидератів — ще один хороший спосіб реанімувати ґрунт. Підійдуть будь-які рослини, які швидко нарощують зелену масу: і ріпак, і віка, і люпин, і редька олійна, і гірчиця. Їх сіють на порожній ділянці, а через 1,5-2 місяці скошують. Забиті у землю, ці трави всебічно допомагають їй:

  • нормалізують рівень кислотності;
  • знищують шкідників культурних рослин і збудників грибкових та інших захворювань;
  • насичують землю, як і інші органічні добрива, мікро — і макроелементами;
  • служать їжею і дахом корисним бактеріям і черв’якам, які роблять ґрунт здоровим, стимулюють коренеутворення, підвищують засвоюваність корисних речовин.

3 кг сидератів за запасами поживних елементів дорівнюють 1,5 кг гною. Проте доступність їх для дачників набагато вища, а ціна — нижча.

Спосіб 3 — внесення добрив

Восени внесіть у втомлений ґрунт будь-яке органічне добриво. Це можуть бути і компост, і перегній, і гній — не менше 1-3 кг на 1 кв. м. Їх можна замінити повним мінеральним добривом. Мета цих дій — максимально наситити «голодний» ґрунт, дати йому підготуватися до весняної посадки рослин.

Постійне глибоке перекопування ґрунту по 2-3 рази на рік приносить йому не користь, а шкоду. Змінюючи пласти ґрунту місцями, ми зачіпаємо і його мешканців. Мікроорганізми, які жили внизу, без доступу кисню, виявляються зверху і гинуть. І навпаки, весь живий ґрунтовий світ з верхнього шару потрапляє вниз і теж гине, тому що жити без кисню він не може. Щоб відновити мікрофлору, ґрунтові потрібен час.

Спосіб 4 — поліпшення ґрунту

Щоб поліпшити корисні властивості ґрунту, треба знати його склад та рівень кислотності. Ці знання допоможуть вам виправити всі недоліки.

Якщо на вашій ділянці підвищений рівень кислотності, його необхідно знизити, так би мовити, «розкислити» ґрунт. Найвідоміші способи внесення доломітового борошна, деревної золи або вапна.

Щоб зробити важкий глинистий ґрунт більш пухким, водо — і повітропроникним, у нього слід додати пісок або торф — не менше 1 кг на 1 кв. м. Допоможе також внесення органічних добрив. Ще один спосіб поліпшити ґрунт з великим вмістом глини — вапнування.

На піщаному ґрунті хорошого урожаю вам ніколи не дочекатися. Щоб підвищити його родючість, внесіть велику кількість органіки або посійте сидерати. Якщо побачите дощових черв’яків, можете вважати, що із завданням ви впоралися. Ці створення свідчать про підвищення родючості ґрунту.

Читайте також