Що робити, якщо помідори цвітуть, але немає зав`язі: поради садівникам

Наші улюблені томати починають зав'язуватися в червні і спостерігати за цим процесом надзвичайно приємно. Але буває таке, що на сусідніх ділянках з якихось причин в цей же самий час на кущиках вже видно маленькі помідори, які активно наповнюються кольором. Чому така різниця?

Причин може бути декілька, але їх не багато:

Дефіцит бору

В цілому з харчуванням все добре, але от нестача бору може дати такі результати, оскільки бор — елемент, відповідальний за цвітіння і пилок, а відповідно, за насіння і плоди. Якщо причина в цьому, то потрібно внести підгодівлю, краще позакореневу. Такі ж проблеми зустрічаються у яблунь і суниці. Обприскування розчином борної кислоти, розведеної в пропорції 5 грамів на 10 літрів води допоможуть усунути дефіцит бору. В ґрунті цього елементу міститься недостатньо, тому процедуру проводять раз у два тижні, обприскуючи нові стебла і листя.

Проблема з запиленням

Це питання може стояти особливо гостро для тепличних рослин. Всередині приміщення недостатня циркуляція повітря і повна відсутність потрібних комах. Рекомендується провітрювати теплиці на регулярній основі, а також є методи залучення бджіл і джмелів. Якщо немає можливості практикувати ці варіанти, то доведеться запилювати рослини вручну. Інакше ніяк плодів не дочекатися. Досить вранці і ввечері просто легенько струшувати кисті рослини, щоб допомагати пилку обсипатися.

Невідповідна температура

Навіть якщо вдалося залучити у теплицю комах-запилювачів, але при цьому температура всередині сягає 40 градусів і вище, що для літнього часу не так вже й критично, як не старайся, а плоди не зав'яжуться. Річ у тім, що пилок втрачає всі свої властивості при температурах вище 30 градусів. Тому додатково до регулярних провітрювань обов'язково потрібно додати ще одну міру — притінення. Рослинам потрібно створити тінь, натягнувши під стелею укривний матеріал білого кольору. Як варіант, зовні теплицю можна затінити вапном. Всередині можна поставити ємності з водою. Температура в томатній теплиці повинна бути від 20 до 25 градусів.

Надлишок вологи

Температуру перевірили, недоліки усунули, не зайвим буде перевірити і вологість в приміщенні. Максимальний рівень для томатів повинен бути не більше 70%. Це теж безпосередньо впливає на пилок та його властивості. Він просто втрачає здатність сипатися, а значить весь процес під загрозою. Як контролювати вологість — стежити за поливом. Поливають тепличні томати під корінь, у ранкові години, багато, але не часто. Ґрунт під рослинами краще замульчувати, таким чином волога в ґрунті буде зберігатися, а випаровування будуть мінімальними. І ще один ворог томатів — конденсат. Якщо його забагато і випадає він часто, з ним теж треба боротися, щоб уникнути розмноження поганих бактерій.

Забагато пасинків на гілках

Оскільки вегетативний період у томатів досить довгий, то і в цьому випадку доводиться рослині допомагати. Без втручання кущі будуть багато часу і сил віддавати нарощуванню зеленої маси, але не плодоношенню. Так закладено природою, спочатку довго рости й зеленіти, а тільки потім зав'язувати плоди. Але, на відміну від природних планів, на більшості дачах і городах часу на все це немає. А зеленіти вони будуть, особливо, якщо помідори підгодовувалися азотом. Але не все втрачено, доведеться тільки сформувати кущ, згідно з планами. Багато пасинків потрібно буде видалити і залишити тільки один, максимум три стебла, щоб усе живлення діставалося їм і далі передавалося в плоди.

Читайте також