Що робити, якщо троянди квітнуть в кінці осені і навіть за появи заморозків: корисні поради

Сучасним селекціонерам вдалося вивести настільки витривалі сорти троянд, що деякі з них зустрічають осінь пишним квітненням і безліччю бутонів, що не розкрилися. Що робити з цією пишністю і як вберегти такий кущ, що активно квітне, від вимерзання — обговоримо сьогодні, інформує Ukr.Media.

Вирощувати троянди у середній смузі — завдання непросте. Щоб зберегти красу і забезпечити рясне та тривале квітнення, кущі потрібно правильно обрізати, грамотно підгодовувати і вчасно вкривати на зиму. Але любителям розкішної красуні не страшні труднощі, заради ароматного чарівництва у своєму палісаднику вони готові попрацювати. Тим більше, що троянда — не настільки вже й тендітна, як про неї зазвичай думають. Наприклад, вона здатна зав'язувати бутони і квітнуть навіть наприкінці листопада, за перших заморозків.

Правда, таке пізнє квітнення змушує нервувати квітникарів, особливо початківців. Адже ніжні бутони, покриті памороззю після морозної ночі, на тлі природи, що в'яне, виглядають такими крихкими і безпорадними.

Хочеться якось допомогти рослині зберегти сили перед тривалою зимою і укрити її від холоду. Або хоча б обрізати бутони, щоб трояндовий кущ не витрачав сили на квітнення, а почав швидше готуватися до зимівлі. Але правда у тому, що робити цього не слід, оскільки така обрізка може простимулювати вигонку нових пагонів, які точно не встигнуть визріти до зими, а це означає, що вони загинуть. "Що ж робити?" — запитаєте ви. Зараз розповімо!

Коли не треба обрізати троянди

Якщо прогноз не обіцяє похолодання у найближчі тижні — варто трохи почекати і продовжити задоволення від квітучої краси у вашому саду. Не поспішайте проводити обрізку троянд і навіть не зрізайте їх для букетів, адже за наявності теплої погоди або тимчасового потепління це спровокує нарощування зеленої маси на кущах, закладання бутонів і зростання нових пагонів. Така активність зажадає значно більше сил, ніж квітнення, і послабить кущі перед настанням зими. Допустити цього, звичайно, не можна, але як тоді вчинити?

А зробити слід ось що:

  • залишити суцвіття і дозволити їм визріти;
  • поступово скоротити полив до 1 разу на 7-14 днів або рідше — залежно від погоди;
  • підгодувати троянди калійно-фосфорними добривами — вони прискорять визрівання деревини, допоможуть кущам зміцнити кореневу систему і підготуватися до зими.

Не застосовуйте азотні підгодівлі для троянд восени, тому що вони стимулюють вегетативний розвиток, нарощування листової маси і молодих пагонів, а ми вже знаємо, що перед зимівлею це небажано. Останню у сезоні підгодівлю роблять у вересні, але якщо ви її пропустили, то у жовтні ще не пізно присипати ґрунт навколо трояндових кущів деревним попелом (2-4 склянки на 1 кв. м).

Навіть за наявності ранніх заморозків зберігайте спокій — не кидайтеся обрізати і вкривати троянди. Адже після першого похолодання ще може бути потепління. До того ж перші заморозки — відмінний гарт для рослин, який прискорить визрівання деревини і опадання листя, дасть сигнал трояндам готуватися до періоду спокою і у підсумку допоможе їм легше пережити зимові холоди.

Досвідчені квітникарі рекомендують відмінний спосіб, що допомагає не допустити активної вегетації, але при цьому трохи "приглушити" квітнення троянд восени. Не зривайте і не зрізайте, а зігніть стебла під бутонами. У такому разі квіти не будуть тягнути багато соків з рослини, але й зав'язувати нові бутони і нарощувати пагони кущ не буде (як це сталося б після обрізки).

Коли обрізати троянди восени

Визначаючи оптимальні терміни для обрізки троянд, слід орієнтуватися у першу чергу на погоду, а також враховувати необхідність інших процедур — наприклад, пересадки.

Обрізка троянд перед укриттям

У помірному кліматі троянди вкривають за настання стійких заморозків з середньою температурою близько у -5° C. Зазвичай така погода встановлюється у проміжку з кінця жовтня по середину листопада, і це саме той час, коли треба обрізати навіть ті троянди, що квітнуть, незважаючи на їх цілком бадьорий вигляд.

Обрізаючи кущ, необхідно видалити усі квітки і бутони, що залишилися, зрізати недостиглі, слабкі і хворі пагони, а також ті, які загущують крону. Правила і особливості обрізки будуть відрізнятися залежно від того, до якої групи належить певний трояндовий кущ.

Крім гілок і квітів, перед укриттям з троянди слід видалити усе листя, щоб не допустити розвитку грибкових інфекцій і поширення шкідників, які могли оселитися на рослині протягом сезону. Крім того, якщо залишити листя на зиму, то у теплі під укриттям воно напевно загниє, а це теж може спровокувати хвороби.

Якщо трояндових кущів у вашому саду багато — можна видаляти листя поступово у кілька підходів. Починайте з нижнього "ярусу", потім зріжте листя у середній частині, а зелень на верхівках пагонів "видалиться" самостійно під час процесу обрізки кущів.

Усе опале листя, зрізані гілки з квітками і бутонами слід зібрати та спалити або закопати на глибину, яка не менша за 80 см — це допоможе уникнути зараження збудниками інфекцій і гнилі.

Після обрізки трояндові кущі рекомендується обробити від грибкових хвороб — для цього підійде бордоська рідина, мідний купорос або препарат Медея. Потім потрібно підгорнути рослини торфом, піском або тирсою. Споруджувати укриття одразу не обов'язково — можна зробити це ближче до кінця листопада — грудня. Загартування першими морозами піде на користь рослинам і підвищить шанси на успішну зимівлю.

Читайте також