Сучасний сад зі "старомодними" рослинами та квітами: цікаві ідеї та підказки

Сучасні сади часто є мінімалістичними із великими монопосадками та структурними рослинами різної форми та об'єму. Ландшафтні дизайнери люблять гратися із фактурами та простором. Такі формати красиво виглядають на великих територіях та додають лоску ділянкам. Втім, інколи такі сади є "пластмасовими" та банальними, адже повторюють схожі комбінації рослин. Йдеться про злакові, хвойні рослини, декоративні кущі. Втім, є і такі рослини, які наразі вважаються "старомодними" та "бабусиними". А саме такий стиль саду набирає попоулярності та є на піку у 2024 році.

Тож, які рослини вирощували наші бабусі і які тепер знову повертаються у моду.

Флокси

Ці квіти зустрічалися у більшості квітників бабусь у селі. Вони є різних видів - високорослі та грунтопокривні. Останні часто використовують для квіткової подушки для більших рослин або для альпійських гірок.

Високі флокси також можна використовувати у сучасних садах для сторення квітучої вертикалі. Красиво поєднуються із злаковими. Бонус флоксів - ці рослини є невибагливими, морозостійкими та не піддаються хворобам.

Півонії

Ці квіти на певний час вийшли з трендів ландшафтного дизайну. Зокрема, через те, що кущі півоній трав'янистих часто не тримають форму і розпадаються. Це не компенсують навіть розкішні квіти та запах півоній. Втім, селекціонери вивели чимало сортів із міцними стеблами, які створюють ефект букету. Крім того, є ІТОН-півонії та деревовидні, які взагалі не розпадаються і мають величецний вибір кольорів та форм квітки. 

Поєднуються півонії із декоративними підстриженими кущами (спірея, дерен, барбарис) та хвойними рослинами. Також біля півоній у тіні чудово почуваються хости.

Жоржини

Ці квіти вважалися городними, їх вирощували наші бабусі у квітниках та на грядках. Втім, сучасні тренди жоржин не оминули. Стиль сільської дачі зараз на піку і саме кольорові кульки жоржин чудово у нього вписується.

Жоржини чудово підходять для вирощування у кашпо. Таким чином можна міксувати рослини упродовж усього сезону та робити перестановки під настрій.

Жоржини потрібно викопувати на зиму і висаджувати весною - це найбільший клопіт з цими квітами, адже рослини невибагливі.

Люпин

Ці квіти - просто знахідка для тих, хто хоче не турбуватися про сад все літо, але насолоджуватися красою. Люпини ростуть і у дикій природі - на луках та в долинах. Саме тому вони невибагливі та морозостійкі. Квіти люпина додають вертикальних ліній саду та підкреслюють "дикість" та хаотичність посадок, що на піку трендів у ландшафті.

Дельфініум

Ці рослини можуть досягати 2 метрів у висоту і цвісти по всій довжині стовбура. Квіти можуть бути сині, білі, рожеві та фіолетові - різних розмірів та махровості. Ці квіти навіюють настрій казкового будиночка у лісі. Їх варто висаджувати на останній лінії - почаду нижчих рослин. Тоді утвориться серпанок із блакитних квіточок на фоні.

Квіти можуть бути вибагливими - залежно від сорту. Люблять підживлення та красиво комбінуються із гортензіями, трояндами та тюльпанами. Квітнуть на початку літа.

Гортензії

Кущі гортензій часто зустрічаються у сільських садах та квітниках. Там ми звикли бачити традиційний сорт - Анабель. Це великі білі сузвіття круглої форми, які вкривають об'ємний кущ. Наразі цей сорт знову у тренді - його удосконалили селекціонери. Сорт Стронг Анабель тепер має міцніші стебла та більші суцвіття, які не хиляться від дощу. Посадіть кілька кущів гортензії у монопосадку і отримаєте неймовірну французьку локацію.

Читайте також