Три важливих кроки для отримання високого врожаю помідорів, коли формується зав`язь

Щоб отримати гарний врожай помідорів, важливо ретельно підійти до вибору сорті, місця посадки та відбору найкращої розсади. Однак, коли помідори вже ростуть і формується зав'язя, також потрібно дотримуватися простих правил. Тоді урожай потішить вас.

Крок перший: формування

У догляді томатів важливим пунктом є своєчасне пасинкування, особливо в першій половині літа. Високорослі томати зазвичай формують в 2 стебла: у відкритому ґрунті при такому формуванні вони виростають компактними, і це дозволяє без проблем підв'язати їх до кілків або до невисокої шпалери. Низькорослі сорти формуйте в кілька стебел, але так само, як і у високорослих томатів, видаляйте всі пасинки, що виростають нижче за першу китицю. До цього пункту варто додати видалення листя, розташованого нижче першої китиці, особливо в дощове літо. Тому що, зазвичай, найнижчі листки торкаються землі і стають мостом для грибкових інфекцій, які з легкістю потім поширюються на всю рослину.

Крім того, якщо не видаляти нижнє листя, воно створює тінь, через яку відбувається затримка дозрівання плодів. 

Крок другий: підживлення

Під час масового цвітіння та зав'язування перших плодів кілька разів підживлюйте томати борною кислотою по листю, чергуючи ці обприскування з кореневими підживленнями. Однак не слід переживлювати томати, особливо азотними добривами, тому що від надлишку в ґрунті цього елемента ви отримаєте жируючі рослини, від яких не буде ніякої користі. Між підживленнями потрібно витримувати проміжок 10-14 днів.

Крок третій: профілактика хвороб

Особливо небезпечний для томатів фітофтороз. Проти нього добре допомагає обприскування кущів один раз на 7-10 днів розчином молока з йодом. Такий розчин надовго затримує поширення фітофтори та продовжує плодоношення у томатів.  

Читайте також