У британській розвідці пояснили, чому Лукашенко уникає прямої участі у війні проти України

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко намагається уникнути прямої участі у війні проти України. Адже боїться західних санкцій, помсти українців та можливе невдоволення білоруських військових. 

Про це йдеться у щоденному звіті британської розвідки. 

Після навчань на початку травня у Білорусі заявили про розгортання на кордоні з України сил спеціальних операцій, а також підрозділів протиповітряної оборони, артилерії та ракетних військ на полігонах на заході країни.

"Присутність білоруських сил біля кордону, ймовірно, зафіксує українські війська, тому вони не можуть розгортатися для підтримки операцій на Донбасі", – йдеться у звіті.

Вказується, що незважаючи на попередні припущення, на сьогодні білоруські сили не були безпосередньо залучені до конфлікту.

Разом з тим. білоруська територія використовувалась як плацдарм для подальшог наступу на Київ та Чернігів. Також росія здійснила повітряні вильти та ракетні удари з Білорусі. 

"Президент Білорусі Лукашенко, ймовірно, балансує на межі підтримки російського вторгнення і бажання уникнути прямої військової участі через ризик західних санкцій, помсти українців та можливе невдоволення білоруських військ", – йдеться у звіті.

Читайте також