У ВРУ пропонують закріпити у законі заборону виїзду чоловіків під час воєнного стану

Ілюстративне фото

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, яким пропонується за законодавчому рівні заборонити виїзд чоловіків 18-60 років за межі країни на час воєнного стану за винятком осіб, які визначає уряд, та тих, хто мають право на відстрочку.

Текст законопроекту авторства групи депутатів розміщено на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що наразі питання порядку виїзду з України громадян чоловічої статі під час дії воєнного стану в Україні урегульоване лише Указом Президента України, а не законами.

Відповідно, автори пропонують додати до Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" нову статтю.

У ній має бути визначено, що громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі України під час дії воєнного стану.

Водночас вони мають право виїхати за межі України під час воєнного стану, якщо підпадають під норми абзаців три - тринадцять частини першої та абзацу другого частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Йдеться про:

  • чоловіків, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • чоловіків, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • чоловіків, визнаних особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатних до військової служби за станом здоров'я;
  • здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Окрім цих осіб, право виїзду за межі України під час дії воєнного стану може бути надано особам, визначеним Кабінетом міністрів України.

Водночас певній категорії громадян надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

Відповідно до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", це військовозобов'язані особи, заброньовані на період мобілізації та воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а також особи, визнані особами з інвалідністю або непридатними до військової служби за станом здоров'я.

Ці особи не можуть бути залучені до військової служби без добровільної згоди та можуть виїжджати за кордон.

Крім цього, законопроєктом пропонується внести зміни, пов'язані з ліквідацією податкової міліції та своренням Бюро економічної безпеки, надавши працівникам останньої змогу отримувати відстрочку. 

Також пропонується встановити, що низка категорій осіб можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою та проходити військову службу в межах області, в якій вони зареєстровані чи проживають.

Йдеться, зокрема, про осіб з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатних до військової служби за станом здоров’я.

Читайте також