Універсальне підживлення для овочів: рослини будуть міцні і здорові

Ефективне підживлення для городини - не завжди коштує, як нерухомість. Інколи необхідні компоненти є у вас вдома або у сусідів і коштують копійки. Як за допомогою простого в приготуванні підживлення можна покращити утворення зав'язі на томатах, огірках, перцях, баклажанах і прискорити формування головок на всіх різновидах капусти - читайте у статті.

Це екологічно чисте добриво можна використовувати не тільки для підживлення рослин по листю, але і як ефективний профілактичний засіб для захисту плодів томатів, перцю і кабачків від вершинної гнилі.

Основний інгредієнт – молочна сироватка

Основний інгредієнт підживлення – молочна сироватка, багата на корисні для рослин макро- та мікроелементи. Для приготування 5 л розчину знадобиться пів літра сироватки, яку треба вилили в обприскувач.

Другий компонент – борна кислота

Щоб покращити зав'язування плодів на томатах, перцях, огірках і баклажанах, додайте в підживлення ще один мікроелемент – бор, який входить до складу порошкової борної кислоти, що продається в аптеках. Це ще більш доцільно тому, що багато овочевих культур перебувають зараз у фазі цвітіння, а нестача бору у цей період істотно знижує зав'язування плодів. Для отримання хорошого врожаю щороку в період цвітіння овочевих культур обробляйте їхнє листя розчином борної кислоти.

Бор – дуже важливий елемент живлення для всіх видів капусти. Разом з кальцієм (ці два мікроелементи чудово взаємодіють) бор сприяє більш швидкому формуванню головок. Вам знадобляться 2 г борної кислоти – приблизно половина чайної ложки. Порошок необхідно розчинити в половині літра гарячої води (70-80 градусів C), а потім вилити розчин в обприскувач, куди ви вже налили сироватку. Залишилося довести об'єм до 5 л звичайною водою і можна обприскувати рослини.

Коли обробляти рослини

Обробку рослин по листю потрібно робити рано-вранці, або ввечері, чи в похмуру погоду. Якщо на вулиці вітряно або дощить, відкладіть процедуру на інший час: розчин повинен залишатися на листі якомога довше, щоб рослини ввібрали корисні речовини і покрилися тонкою захисною плівкою після того, як рідина висохне.

Врахуйте, що підживлення із вмістом борної кислоти можна робити не більше трьох разів за весь період цвітіння з інтервалом 10-14 днів, тому що надлишок цього елемента може завдати рослинам шкоди. Норма витрати борної кислоти для одного листового підживлення становить від 2 до 5 г на 10 л води. Спробуйте обробити свої грядки цим чудовим підживленням, і вам напевно сподобається його дія. 

Читайте також