Водохресний Святвечір або "Голодна кутя": які існують традиції та що приготувати на вечерю

Назва "Святвечір" у церкві пов'язана з традицією ставити на святковий стіл кутю або сочиво. Страву обов'язково готують із пшениці або рису, додають родзинки та інші сухофрукти. Також обов'язковими атрибутами вважаються перетертий мак і запашний мед.

18 січня — пісний день. Тому до вечора дозволяється лише пити воду. Після святкової вечері, яка також складається лише з пісних страв, продовжують поститися, поки в церкві не освятять воду.

Традиції

В народі Водохресний Святвечір вважали розгулом нечистої сили. Існувала думка, що вона найбільш небезпечна для людей у певний час доби, а саме від опівночі до 3 години ночі. Ці години ще навіть називали "диявольськими".

Для вірян цей день — день суворого покаяння та посту. Вони готують людей до світлого та важливого свята — Хрещення Господнього, яке святкується з особливою урочистістю. В церкві проводять одразу два обряди, які пов'язані з освяченням води:

  • напередодні Хрещення Господнього (тобто на Водохресний Святвечір) — всередині храму;
  • в день самого Хрещення Господнього — на річці, озері чи іншому джерелі.

Здавна вірили, що водохресна вода допомагає очиститися від хвороб і гріхів, дає благословення Господнє. Цікаво, що наші предки наділяли особливою силою і сніг, зібраний напередодні Водохреща. Ним умивалися, а потім довго зберігали та використовували для різних господарських потреб. Дівчата обтирали обличчя талим снігом, щоб залишатися молодими і гарними весь рік.

Перед Водохресним Святвечором господар будинку малював крейдою хрест на дверях. Це береже оселю від нечистої сили.

Страви на Водохресний Святвечір

Традиційно на столі повинні бути лише пісні страви:

  • Голодна кутя — головна страва на святковому столі, готується з пшениці, перетертого маку, родзинок, меду. Додавати масло заборонено.
  • Пісний борщ — традиційна українська страва, яка готується цього дня без м'яса.
  • Запечена риба — найкраще готувати її на грилі чи в духовці. Можна додати гарнір з овочів.
  • Пісні пироги — начинка може бути різною (від картоплі до яблук).
  • Компот із сухофруктів — також його називають узваром. Найчастіше використовують сушені груші, яблука, чорнослив і курагу.

Читайте також