Як боротися із равликами та слимаками на городі: народні методи

Слимаки та равлики часто зустрічаються на приватних ділянках та городах. Особливо це поширено у болотистій або лісовій місцевості. Багатьом важко уявити, що від цієї крихти в саду може бути шкода. Маленька неповоротка істота виглядає слабким і беззахисним. Однак у нього величезний потенціал в пожиранні врожаю.

Існує три більш-менш результативних способів боротьби з «м'якотілими ворогами»:

  • Механічний - равликів і слимаків збирають вручну. Також можна вкопати врівень із землею неглибокі ємності, залити в них рідину, а потім накрити ганчіркою. Для знищення молюсків слід використовувати міцний сольовий або мильний розчин.
  • Екологічний - залучення на ділянку природних ворогів цієї живності. Зазвичай це їжаки і жаби. Для земноводних можна зробити водойму. Їжачки охоче йдуть на сухий корм для собак. Також слід подбати про комфортну зимівлю помічників - облаштувати їм укриття від холодів.
  • Хімічний - використання спеціальних препаратів для боротьби зі слимаками і равликами.

Механічний і екологічний методи не завжди зручні і ефективні. Досвідчені садівники воліють хімічні способи боротьби зі слимаками і равликами. Варто пам'ятати, що більшість отрутохімікатів небезпечні для людей і тварин.

Народні методи

  1. Найпростішим способом вони називають прорідження території — шляхом ліквідації тіні на дачній ділянці. Також важливо прибирати і утилізувати всі гілки і залишки рослинності — все це може стати прихистком для слимаків, де вони будуть активно розмножуватися. У деяких випадках навіть рекомендується позбутися компостної ями.
  2. Створити перешкоди або доріжки, які заважатимуть шкіднику перебиратися з місця на місце. Для цього можна використовувати тирсу, кору дерева, голки сосни, пісок, щебінь, гравій тощо. Головне, щоб створена перешкода залишалася сухою.
  3. Висадити біля облюбованих слимаками капусти, моркви, салату, малини, полуниці, календули та китайської айстри рослини, що відлякують слимаків, — полин, ромашку, цибулю, часник і чебрець.
  4. Використовувати пастки на основі пива. Для цього використовується бляшанка, яка вкопується в ґрунт так, щоб шкідникам було зручно туди падати. Потрапляючи у пиво, вони більше не зможуть вибратися і гинуть.

Читайте також