Як доглядати за огірками у липні та серпні: полив та підживлення

Правильний догляд за огірками у липні та серпні продовжує їх плодоношення.

І хоча здається, що нічого складного та секретного у вирощуванні огірків не існує, є особливі моменти, які варто врахувати, якщо ви хочете збирати свіжі соковиті овочі до кінця сезону.

Як потрібно доглядати за посадками огірків у липні

У середині літа активно плодоносять не лише парникові, але і ґрунтові огірки. Однак не варто думати, що достатньо поливати їх раз на тиждень і періодично висмикувати бур’яни з грядок та міжрядь. За наявності такого підходу огірковий період на вашій дачі триватиме лише 2-3 тижні, і зберете ви за цей час не настільки вже й багато — на салати, звичайно, вистачить, а от на консервацію може і не залишитися.

Крім того, у цей час догляд за огірками у теплиці ще відрізняється від догляду за огірками у відкритому ґрунті. Ґрунтовим частіше потрібен полив, а тепличним — провітрювання. Щодо внесення добрив, то до липня огірки майже вирівнюються, але вуличним частіше варто проводити профілактичні обробки від хвороб і шкідників (краще повторювати їх після кожного дощу).

Полив огірків

Після квітнення огірки вимагають дуже багато води, причому як під коріння, так і на листя. Полив здійснюють теплою водою з розрахунку 8-12 л на 1 кв. м. При цьому під коріння рослини поливають вранці, а по листю ввечері, після того, як спаде сильна спека.

Ґрунт навколо огірків промочують на 20 см завглибшки і у радіусі 15 см, при цьому сама коренева шийка рослини повинна залишатися сухою.

Після поливу парник або теплицю необхідно провітрити, а якщо там надто спекотно, можна розставити у проходах ємності з водою, які стануть своєрідними акумуляторами тепла — вдень, випаровуючись, вода буде трохи знижувати температуру, а вночі буде віддавати накопичене протягом дня тепло, згладжуючи добові коливання температури.

Підживлення огірків

Якщо ви хочете, щоб ваші рослини були сильними, довго плодоносили і активно протистояли хворобам та шкідникам, потрібно подумати про те, чим підживити огірки у липні. У цей період кущам потрібен вже не стільки азот, скільки калій з фосфором, а також мікроелементи. Тому для повноцінного розвитку огірків вам знадобиться провести як мінімум два, а то й три підживлення за час плодоношення.

На самому його початку використовуйте розчин з 1 ст. л. нітрофоски на 10 л води. Через кілька тижнів у відрі води розводьте вже 0,5 л коров’яку і 1 ст. л. сульфату калію. Третя підгодівля проводиться у серпні, і про неї поговоримо трохи пізніше.

Захист огірків від хвороб і шкідників

Якщо передбачити і запобігти появі шкідників практично неможливо, то ось наявність хвороб на грядах залежить від того, чи знаєте ви, як правильно доглядати за огірками. Сильна, якісно підгодована рослина, господар якої не забуває про профілактичні обробки народними засобами, є практично невразливою для багатьох захворювань. А ось огірки, які не завжди поливають, підживлюють лише перед посадкою і рідко оглядають — ідеальна мішень для збудників бактеріальних та грибкових інфекцій.

У якості профілактики захворювань добре підійдуть молоко і йод. Приготуйте розчин з 1 частини молока, 9 частин води і 3-4 крапель йоду на кожен літр суміші. Обприскуйте нею рослини хоча б раз на 7-10 днів. Також адекватним заходом профілактики стане обприскування кущів розчином питної соди (0,4 %) з додаванням мила. І нарешті, якщо народним методам ви не довіряєте, можна використовувати біопрепарати Бактофіт, Споробактерин, Фітоспорин-М та ін. згідно з інструкцією.

Стимуляція утворення зав’язей

Деколи плодоношення огірків починається і йде дуже неактивно, рослини наче зволікають. Стимулювати цей процес можна, причому недорогим народним способом, але він підійде лише тим, хто вирощує огірки у парнику або теплиці.

Вам потрібно буде взяти кілька ємностей з об’ємом у 5-10 л, заповнити їх 10% розчином коров’яку, курячого посліду або ферментованого трав’яного настою і розставити їх у теплиці. Однієї такої ємності вистачає на 3-4 кв. м за умови гарної вентиляції.

Як потрібно доглядати за огірками у серпні

У серпні до липневих процедур додається ще одне важливе заняття — видалення пошкодженого листя. Наскільки б добре ви не дбали про свої огіркові грядки, до кінця літа на них вже щосили бенкетують комахи-шкідники і підстерігають різноманітні захворювання. Від цього, та й від природного плину часу листя жовтіє, сохне, стебла стоншуються, а плоди змінюють форму, колір і смак.

Звичайно, виростити вічний огірок ніхто не в змозі, однак ви можете уповільнити відмирання пагонів, якщо будете регулярно обривати уражене листя, намагаючись не перевертати і не травмувати його при цьому. Також на користь огірків піде чергове позакореневе підживлення. До складу розчину повинні увійти 1 ст. л. суперфосфату і 1 ст. л. сірчанокислого калію на 10 л води. Також можна обприскати кущі кислим молоком (розведеним водою у пропорції 1:3) або молочною сироваткою (в аналогічній пропорції з водою).

Читайте також