Як отримати хороший урожай помідорів: секрети вирощування та підживлення

Ілюстративне фото

Отримати хороший урожай помідорів у відкритому грунті можна, забезпечивши культурі відповідний догляд.

Полив

Помідори люблять вологу, тому поливати їх треба регулярно і рясно. Але заливати рослини не можна. В середньому орієнтуйтеся на 1 л води на 1 томат.

Оптимально поливати помідори кожні 3-4 дні, але конкретний графік зрошення залежить від погоди. Якщо за вікном похмуро і регулярні дощі, то поливати треба акуратно, більше часу приділяючи розпушування грунту. Якщо ж усталилася спека, то зрошувати помідорні кущі доведеться мало не щодня.

ВАЖЛИВО! Після поливів і сильних дощів грунт під томатами треба обов’язково рихлити, щоб не утворювалася «корочка» і не було застою вологи у коренів.

Підживлення

Підживлення дозволять помідорам отримати необхідні поживні речовини в раціоні. Особливо актуально внесення добрив при вирощуванні культури на бідному ґрунті.

Найкраще для томатів застосовувати комплексні засоби (Азофоска, Нітроамофоска), суперфосфат, деревний попіл.

На замітку. Підгодувати можна під корінь і обприскуванням по листу. Найкраще чергувати різні типи підгодівлі, витримуючи інтервал не менше 2 тижнів.

Обробка від шкідників і хвороб

Щоб зберегти урожай, помідори треба піддавати профілактичній обробці від хвороб.

Зазвичай для профілактики користуються народними засобами на основі йоду, а ось при появі перших ознак вибирають покупні фунгіциди (варто звернути увагу на Абіга Пік, ХОМ, Фітоспорін-М).

Також при наявності грибкового зараження хворі кущі краще вирвати і спалити, щоб вони не стали джерелом поширення інфекції.

Підгортання

Періодично у міру зростання помідори треба підгортати, щоб стимулювати формування бічних коренів. Через це кущ стає потужнішим і зможе дати більше плодів.

Борна кислота

Застосування борної кислоти значно підвищує врожайність. Використовують її на етапі цвітіння. 10 гр засоби розводять у відрі води і обприскують кущі томатів.

Пасинкування

Пасинкування – важливий прийом, яким багато хто нехтує. Він також впливає на те, який урожай дадуть помідори.

Як пасинкувати

Проводити процедуру слід дуже акуратно, щоб мінімально травмувати рослину.

Зазвичай ранки затягуються самі, але, якщо що, можна обробити їх товченим вугіллям.

Коли проводити пасинкування

Зазвичай пасинкують, коли пасинки виростуть до 5 см. Зазвичай процедуру проводять вранці.

Щоб не пропустити розростання пасинків, рослини треба регулярно оглядати. Якщо ви пропустили момент і пасинок розрісся, то краще його не чіпати. Видалення великого відростка травмує кущ.

ВАЖЛИВО! Починають проводити пасинкування, як тільки рослина досить вкорениться, тобто приблизно через 2 тижні після висадки у відкритий грунт.

Читайте також