Як посіяти кріп так, щоб один раз і назавжди: корисні секрети

Найчастіше кріп добре росте на кожному городі і проблем з вирощуванням цієї зеленної культури не виникає. Але, на жаль, так відбувається далеко не у всіх дачників. І буває, що він або зовсім не росте, або сходить на один рік, а потім безслідно зникає. Тому пропонуємо посіяти його пізньої осені, прямо під сніг, інформує Ukr.Media.

Як же посіяти кріп так, щоб один раз і назавжди і надалі він сходив самосівом.

Дійсно, невдачі з кропом часто бувають не з нашої вини, а через старе насіння, адже їх схожість становить всього роки два-три. Якщо і далі шукати причину в насінні, то ще так буває, якщо вони неправильно зберігалися або їх зібрали з невизрівших парасольок. Тому при виборі обов'язково дивіться на дату врожаю на упаковці, купуйте насіння у перевіреного виробника, і той сорт або гібрид, який вже добре себе зарекомендував і має хороші відгуки.

Нагадаємо, що сіяти кріп можна весь сезон, аж до пізньої осені. А якщо робити це через кожні два тижні, то тоді на столі завжди буде свіжий, запашний кріп. Вийде нескінченний зелений конвеєр. А через те, що насіння кропу оповиті ефірними оліями, які заважають швидкому проростанню, то для прискорення схожості його краще попередньо підготувати. Можна, наприклад, шокувати температурними переходами, по черзі занурюючи насіння спочатку в гарячу воду, а потім тут же в холодну. Але якщо сіяти кріп по крижаній землі в зиму, то холодну стратифікацію насіння пройде природним шляхом, тому заздалегідь готувати його не треба.

Грядку для кропу потрібно завжди вибирати на відкритому і добре освітленому місці. Таку, щоб була буквально залита сонячним світлом, бо в тіні кріп росте погано, витягується і не має такого специфічного аромату, як на сонці.

Багато рослин, що ростуть на прямому сонці (помідори і кріп, в тому числі), виробляють спеціальні ароматичні речовини, таким чином захищаючись від агресивного ультрафіолету. Ви, напевно, помічали, що один і той же сорт помідорів і кропу пахне по-різному, перебуваючи в різних умовах вирощування.

Сіяти кріп можна навіть по снігу. Відгрібайте сніг з грядки, густо посійте насіння, а потім присипте товстим шаром снігу. Таким чином насіння стратифікується, а при весняному таненні снігу з нього піде плівка ефірних олій і насіння дружно зійде навесні.

Зазвичай насіння кропу проростає навіть при невеликому плюсі і може переносити заморозки навіть при -5° С. Але все ж оптимальна температура для проростання насіння і його активного росту +15...+ 18° С. Збирати перший урожай можна буде приблизно через місяць після появи сходів (за умови гарної погоди).

Порада: Коли в кропових парасольках повністю дозріє насіння, не чекайте, коли воно саме розсиплеться по ділянці, зберіть його і самі розсійте в тих місцях, де вам хотілося б, щоб ріс кріп.

Читайте також