Як позбутися кротів у саду навесні: народні методи боротьби

Взагалі кроти в природі виконують позитивну функцію: знищують в ґрунті личинок шкідників, якими живляться: травневого хруща, чорнишів, коваликів, різних видів совок тощо. Цим самим проводять аерацію ґрунту. Крім того,  вони виносять на поверхню ґрунт, збагачений різними мікроелементами. До речі, кроти за добу можуть прокласти ходи до 50 метрів довжини на глибині від 3-х сантиметрів до 3-х метрів. 

Кротячі ходи і нори псують газони та грядки. А в садах кроти роблять ходи між корінням дерев та кущів, і в цих підземних проходах згодом заводяться миші, які пошкоджують кореневу систему рослин. Тому для захисту садів та городів проводяться певні заходи. 

Що відлякує кротів?

Якщо кротів на ділянці немає, треба провести профілактичні засоби. Наприклад, якщо ділянка невелика, можна закопувати шифер або листи із металу по периметру всієї ділянки, щоб кроти туди не змогли потрапити. Справа в тому, що кроти частіше перебувають у землі на глибині від 3 до 70 сантиметрів, тому така огорожа є профілактикою запобігання поширення кротів.

А якщо кроти вже оселилися на вашій ділянці, існує багато різних заходів захисту від них. Почнемо з народних. Можна спробувати заливати нори водою зі шлангу. Але в одну нору треба залити понад 100 літрів води. Дехто розводить хлорку водою і заливає нори. Це робить життя кротів некомфортним, і вони відходять. В нори кротів також засипають нафталін чи карбід. 

Існує чимало способів відлякування кротів. По-перше, кроти не люблять бобові культури, тому їх треба обов’язково висівати на городі. По-друге, можна обдимлювати нори висушеним ялівцем – рослиною-репелентом. Такого диму кроти не терплять. 

Люди використовують також різні механічні пристрої. Пластикові або скляні пляшки закопують під кутом 45 градусів, і коли віє вітер, пляшка видає  неприємний для кротів звук в ґрунті. Практикується прив’язування до палок декількох бляшанок, які торкаються одна одної і теж видають  неприємні звуки, які відлякують кротів.

 

Читайте також