Як правильно обрізати троянди перед зимою: помилки можуть занапастити весь кущ

Восени всі троянди – флорібунди та паркові, плетисті, штамбові та ґрунтопокривні – потребують особливого догляду, аби наступного року радувати пишним цвітінням своїх власників. Розповідаємо, на що потрібно звернути увагу.

Обрізка

Обрізка троянд на зиму – це обов’язкова процедура для всіх різновидів, які потребують укриття від морозу. Якщо під покривним матеріалом виявляться нездерев’янілі частини рослини, вони обов’язково загинуть і можуть загнити, наражаючи на небезпеку весь кущ. Всі гілки, що залишилися, слід вкоротити так, щоб їх зручно було укрити від морозів. Обрізка стимулює утворення нових пагонів, тому виконувати її варто з приходом нічних заморозків.

Існують троянди, які не бояться холодів. До таких зимостійких сортів належать, наприклад, зморшкуваті троянди. Обрізка інших виконується з урахуванням показників конкретного виду троянд:

  1. Плетисті. Потребують санітарної та мінімальної формувальної обрізки, тому що цю рослину або залишають на опорах, або закріплюють біля поверхні землі. Підганяти під розміри укриття її не потрібно.
  2. Паркові. Якщо чагарник потребує укриття, його обрізка полягає у видаленні відцвілих китиць, нездерев’янілих пагонів і тонких гілок, що ростуть всередину культури.
  3. Чайно-гібридні. Усі молоді пагони такої троянди вирізають, а дорослі стебла зменшують вдвічі. Сильна обрізка не послабить рослину, а створить кращі умови для зимівлі, дозволить накопичити сили для весняного розвитку.
  4. Флорібунди. Іноді продовжують квітнути й пізньої осені, що не повинно стати перешкодою для обрізки, бо процедура корисна для троянди. Сильна обрізка призведе до зменшення висоти куща, але збільшення його обсягу. Квіти будуть рівномірно розподілені по всій рослині. Мала обрізка дозволить сформувати високий кущ, цвітіння якого буде зосереджено в його верхній частині.
  5. Ґрунтопокривні. Ці сорти не обрізають, обмежуються лише видаленням квітів.

Якщо на необрізаній частині гілки збереглося листя, його треба видалити, відломивши ніжку вбік.

Джерело: zaxid.net

Читайте також