Як правильно пророщувати насіння огірків перед посадкою

Саме у лютому городники починають сіяти насіння овочів на розсаду. Найбільш поширений овоч, про який йтиметься, це огірки. Щоб сходи були міцними та здоровим, насіння потрібно підготувати. 

Пророщування важливий етап вирощування овочів. Правильне замочування насіння допомагає отримати більш ранні та сильні сходи, в подальшому рясний й здоровий врожай. Завдяки цьому, городник може дізнатися відсоток сходів насіння, а також, отримати однакову розсаду зі здоровими рослинами.

Перед замочуванням необхідно:

  1. Відібрати дрібне, сухе та пошкоджене насіння. Для цього потрібно залити його теплою підсоленою водою й почекати поки, погане насіння спливе, а потім його прибрати;
  2. Прогріти у духовці при температурі 60 градусів впродовж 3 годин;
  3. Знезаразити насіння, яке зібрано власноруч. Його потрібно залити гарячою водою, а потім перемістити у марганцевий розчин, після чого добре висушити;
  4. Загартовувати насіння. Його слід загорнути у тканину та покласти в холодильник на 48 годин;
  5. Правильно проростити насіння.

Правильне пророщування насіння огірків.

  1. Після загартовування можна відразу приступати до пророщування. Для цього, ємність з насінням потрібно поставити в тепле місце та регулярно обприскувати водою. Вже через 2-3 дні воно проросте й його відразу потрібно сіяти.
  2. Насіння огірків можна прорости на тканині та папері. Для цього, потрібно застелити дно ємності змоченими матеріалами та викласти на них насіння. Щоб пришвидшити процес пророщування, можна ємність накрити одним шаром тканини та постійно обприскувати її водою. При появі перших паростків, їх слід відразу садити в ґрунт.
  3. Також, можна проростити насіння огірків на звичайному туалетному папері. На дно ємності слід викласти папір у 4-5 шарів, змочити водою та викласти на нього насіння. Через 3-5 днів воно проросте, після чого відразу його слід посадити в ґрунт або можна почекати поки паростки окріпнуть.

Читайте також