Як правильно укривати різні сорти троянд на зиму: корисні поради квітникарям

Укриття потребують не всі троянди. Ґрунтопокривні та зимостійкі сорти з успіхом зимують під снігом, але без снігу ситуація змінюється. Ґрунтопокривні троянди майже лежать на поверхні землі: пригинати до землі їх не потрібно. Можна просто накрити нещільним лутрасилом або ялиновим гіллям. Із зимостійкими трояндами в безсніжні морозні зими роблять те саме, що і з іншими сортами, враховують лише розміри куща.

Флорібунди. Обрізані стебла цієї рослини височіють над поверхнею землі приблизно на 25-30 см. Для захисту від морозу їх достатньо присипати торфом або ґрунтом.

Чайно-гібридні. Нижні бруньки присипають шаром землі, а поверх землі прикореневу зону мульчують тирсою або листовим опадом. Маленькі кущі накривають перевернутим відром, на яке кладуть вантаж, щоб укриття не звалив вітер. Навколо великої рослини споруджують металевий або дерев’яний каркас, заповнюють внутрішній простір між каркасом і рослиною сухим листям, ялиновим гіллям або тирсою, а поверх каркаса надягають покривний матеріал так, щоб до рослини обов’язково надходило повітря. Головне – не допустити запрівання куща взимку.

Штамбові. Молоді деревця рекомендується все ж пригинати до землі, фіксувати шпильками та утеплювати ялиновим гіллям зверху та знизу, закривати коріння хвоєю, листям чи піском. Зверху конструкцію, що вийшла, накривають будь-яким матеріалом з гідроізоляцією. Навколо дорослої рослини, яку вже не можна пригнути, споруджують каркас. Простір між ним і рослиною заповнюють сухим листям. Зовні каркас можна обмотати плівкою для захисту від вологи.

Паркові. Укриття паркових троянд на зиму можна спорудити трьома способами. Для кількох кущів, розміщених послідовно, можна спорудити загальний курінь з дерев’яних щитів, нахилених назустріч один одному, і накрити плівкою. Така конструкція добре провітрюється, якщо відкрити захист збоку. Також можна підгорнути нижню частину рослини, а верхню прикрити ялиновим гіллям.

Третій спосіб – багатошаровий захист. При ньому рослину фіксують на землі, прикривають її ялиновим гіллям з усіх боків, над нею розміщують мати з упором на кілочки. Мати накривають плівкою. Цей спосіб дозволяє відкривати й провітрювати укриття, не допускаючи скупчення конденсату.

Плетисті. Ці троянди можна зняти з опор і захистити будь-яким методом, у якого є фіксація стебел до землі з підкладкою у вигляді ялинового гілля, щитової споруди або іншого матеріалу. Зверху рослину утеплюють тим самим гіллям або насипним матеріалом, укривають нетканим полотном та плівкою. Але сам процес зняття з опор може бути ускладнений, тому утеплити та зберегти троянду можна прямо на конструкції, керуючись тими ж принципами. Навесні укриття краще розбирати поступово, знімаючи спочатку захист зі стебел, а потім з кореневої системи, щоб рослина адаптувалася до нових умов.


Джерело: zaxid.net

Читайте також