Як правильно вибрати якісну та здорову розсаду для садіння на городі

Майбутній врожай овочів залежить від багатьох факторів, одним із яких є якість розсади. На жаль, не завжди куплена розсада виправдовує очікування і дає багатий врожай. 

Якщо для досвідченого садівника легко зрозуміти за зовнішнім виглядом розсади, як її вирощували та які перспективи на врожай, то для тих, хто лише починає, визначити якість розсади не так і просто.

На що слід звернути увагу, вибираючи розсаду

Зовнішній вигляд розсади. Стебла повинні бути непошкодженими. Колір листя розсади має бути насиченим зеленим або світло-зеленим, без будь-яких плям. І в жодному разі не жовтий. Наявність плям може свідчити про захворювання або нестачу живлення.

Висота розсади. Розсада однієї культури та одного сорту має бути максимально вирівняною за розмірами. Однакова висота розсади свідчить, що молоді рослини вирощувалися в стабільних умовах. Однаково сильні й розвинені рослини краще приживаються та ростуть. Часто садівники вибирають велику, перерослу розсаду. Вони вважають, що чим більша рослина, тим швидше вона приживеться і родитиме. Насправді навпаки - перерослі рослини приживаються гірше.

Якість розсади. Наскільки якісна розсада - можна визначити за зовнішнім виглядом. Якісна розсада на вигляд має бути абсолютно здоровою і свіжою. У неї має бути пряме стебло, яскраво-зелене листя і добре розвинена коренева система. Стеблі розсади не мають бути тонкими та витягнутими. Неякісна розсада може мати бліде листя, нарости на коренях, дірочки, плями та потемніння на листках та стеблах, підсохле нижнє листя або сліди видалення листя.

Купуючи розсаду, варто звернути увагу на висоту рослин і кількість листя.

  • у томатів висота повинна бути 25-35 см, 8-10 листочків,
  • у перцю - 20-30 см, 6-8 листочків,  
  • баклажани повинні бути висотою 15-20 см та мати 6-7 листочків,
  • капуста рання - висота 13-15 см, 5-6 листочків, капуста середня та пізня повинна бути висотою 15-20 см та мати 6- 7 листочків.

Найкращий варіант - коли розсада продається в окремих горщиках, торф'яних таблетках, стаканчиках. Коренева система у такої розсади захищена від зовнішнього впливу і мінімально травмується під час пересаджування. Рослини з відкритою кореневою системою вирощуються в загальній ємності. У такої розсади великий ризик негативного впливу на корінці сонячних променів, вітру, під час транспортування вони можуть зазнати пошкоджень

Читайте також