Як правильно восени обрізати кущ ожини, щоб мати гарний урожай наступного року

Процедуру проводять на початку осені.

Ожина відноситься до ягідних чагарників, які мають дворічний цикл розвитку. У перший рік на рослині з’являються пагони, вони набираються сил, перезимовують, а навесні цвітуть і потім плодоносять. Після цього на лозі вже ніколи не з’являться ягоди, тому її необхідно видалити. Як це зробити і в які терміни, розглянемо далі.

Навіщо роблять проріджування кущів на зиму?

Обрізка кущів восени сприяє досягненню наступних результатів:

  • Зменшується затінення — гілки, які відплодоносили стають на кущі зайвими. Вони створюють тінь, заважаючи проникненню сонячних променів і зменшують солодкість ягід.
  • Оптимізується розподіл живлення — корисні речовини йдуть на живлення тільки молодих гілок.
  • Спрощується укриття кущів — компактні кущі значно легше укрити від зимових холодів.
  • Підвищується врожайність — живлення куща посилюється, стимулюється цвітіння і дозрівання ягід.

Процедуру видалення старих гілок і підрізання молодих проводять з кінця серпня і до кінця жовтня.

Схема видалення зайвих гілок

Приступаючи до роботи подбайте про безпеку, щоб відкриті ділянки тіла були захищені від шипів. Видалення гілок зводиться до наступного:

  • Приберіть старі пагони — вони мають темне забарвлення, на деяких присутні засохлі плодоніжки і суцвіття. Видаляють всі гілки повністю, не залишаючи пеньків.
  • Прорідіть молоді стебла — знищенню підлягають дуже короткі і тонкі пагони, а також сформовані, які викликають загустіння.
  • Укоротіть визрілі батоги — їх довжину треба зменшити на чверть. Така процедура призведе до стимуляції формування квітконосів і збільшення врожаю.
  • Приберіть гілки, пошкоджені шкідниками. Вони не переживуть зиму, а комахи можуть перебратися на здорові пагони.

На кущі рекомендується залишати на зиму не більше 10 гілок. Заражені батоги краще спалити. Не бійтеся вирізати зайве — рослина швидко відновлюється. Правильна обрізка стимулює врожайність.

Передзимовий полив і підживлення

Після видалення зайвої порослі кущі підживлюють фосфорним і калійним добривом. Під них вносять компост з суперфосфатом.

У суху теплу осінь перед тим як зробити укриття, кущі рясно поливають. Висока вологість зміцнює кореневу систему. Від шкідників землю і гілки обприскують мідним купоросом чи перекисом водню.

Перед настанням заморозків стебла пригинають до землі і вкривають. Для підстилки використовують хвою, скошену траву і кору дерев.

Читайте також