Як стимулювати зав`язування плодів на томатах: згодиться простий аптечний засіб

Настав час масового зав'язування плодів на томатах у відкритому ґрунті. Однак цвітіння помідорів триватиме ще довго, і дуже важливо, щоб запилення кожної квітки відбувалося якісно. Однією з найважливіших умов хорошого запилення та зав'язування плодів у томатів є наявність у ґрунті бору. Цей мікроелемент необхідний для нормального розвитку та плодоношення всіх рослин, зокрема і томатів. Бор нормалізує синтез азотистих речовин, покращує обмінні процеси та підвищує вміст хлорофілу в листі.

Якщо бору у ґрунті недостатньо, знижується врожайність томатів, дуже сповільнюється дозрівання плодів та зменшується їхня цукристість, тобто томати стають несмачними. Наслідком дефіциту бору є також низька лежкість плодів. Бор не тільки благотворно впливає на загальний стан рослин, а й підвищує їх стійкість до несприятливих погодних умов.

Якщо з томатами відбуваються такі неприємні зміни, необхідно якнайшвидше заповнити нестачу бору за допомогою підживлення на основі борної кислоти, яку можна придбати в будь-якій аптеці. Це найдоступніше з'єднання бору, тому порошкову кислоту широко використовують багато городників. Ефективне підживлення легко приготувати самостійно. Для цього потрібно 2-5 г порошку борної кислоти розчинити у 10 л води. Концентрація залежить від того, наскільки значні ознаки борного голодування: чим вони вираженіші, тим міцнішим має бути розчин.

Оскільки борна кислота погано розчиняється у холодній воді, слід спочатку розвести порошок у невеликій кількості води з температурою 60-70?C, а після цього довести об'єм до 10 л холодною водою. Робочим розчином слід обприскати всю надземну частину томатів. Позакореневе підживлення борною кислотою в період цвітіння та зав'язування плодів збільшує врожайність на 20-30 відсотків, а обробка кущів у фазі зелених плодів прискорює їх дозрівання, робить плоди солодшими та смачнішими і збільшує терміни зберігання врожаю. 

Джерело: floristics.info

Читайте також