Як валеріана і мило допоможуть захистити капусту від шкідників

Соковитим капустяним листям не проти поласувати і хрестоцвіті блішки, і капустяні мухи, і білокрилки, і попелиці, і капустяний листоїд, і капустяна совка. Не оминають увагою грядки з капустою і молюски — слимаки і равлики. Саме тому без профілактичних обробок посадок від небезпечних комах на отримання хорошого врожаю овоча розраховувати складно, і це крім організації поливів, розпушування, прополок і підгодівлі.

Щоб не допустити поширення шкідників в посадках, коли без застосування пестицидів вже не обійтися, досвідчені дачники щотижня обробляють всі види капусти різними засобами з репелентними і інсектицидними властивостями. Найчастіше городники використовують тютюновий пил, мелений гіркий перець чилі, золу, березовий дьоготь, клейові пастки, ефірні олії, водні та спиртові витяжки з різних лікарських рослин.

Проти блішок, листогризучих гусениць, метеликів і слимаків овочівники часто використовують настоянку валеріани лікарської. Цей препарат володіє найпотужнішими репелентними властивостями, відлякуючи паразитів від рослин, оброблених ним. Якщо посадки постійно обприскувати розчином валеріани, то комахам доведеться шукати для проживання більш комфортні ділянки. Мило в даному рецепті грає роль прилипача, що дозволяє збільшити тривалість впливу летких речовин на рослинах.

А в комбінації з систематичним опудрюванням саджанців і ґрунту під ними сумішшю просіяної золи, червоного перцю і тютюнового пилу (співвідношення інгредієнтів довільне) капуста стає практично невразливою для шкідливих комах. Присипання цим складом виконують після планового поливу і розпушування ґрунту в суху погоду раз в 10 днів. Можна чергувати обробку грядок розчином валеріани з милом і опудрювання тютюново-зольно-перцевим пилом.

Як приготувати і правильно застосовувати водний розчин валеріани проти хрестоцвітих блішок і шкідників капусти?

Розчиніть в 1 л чистої води без хлору 1 столову ложку будь-якого рідкого мила. Для посилення ефекту від обробки посадок фахівці радять використовувати або зелене мило, саме по собі володіє інсектицидними властивостями, або сірчано-дігтярне.

Додайте в мильний розчин 1 столову ложку спиртової настоянки валеріани лікарської (15 мл), купленої в найближчій аптеці.

Отриману рідину перелийте в ручний пульверизатор і обприскайте капустяне листя з обох сторін. Перший раз обробку проведіть на стадії формування другого і третього справжнього листка або через 3-4 дні після висадки розсади на постійне місце.

Як приготувати настоянку валеріани в домашніх умовах

Цілющий еліксир з кореневищ і коренів можна готувати самостійно, якщо на вашій ділянці росте валеріана. Зберіть і ретельно просушіть лікарську сировину пізньою осінню, подрібніть в порошок, залийте медичним спиртом з розрахунку 50 г валеріани на 250 мл спирту, закупорьте ємність притертою кришкою і настоюйте 10 діб.

Перед застосуванням міцну настоянку розведіть чистою водою 1:1. За відгуками досвідчених дачників, домашні ліки можна використовувати з лікувальною метою, як перевірений часом заспокійливий засіб, а також для приготування репелентних розчинів проти шкідників капусти.

Ефект від захисту капусти та інших овочів

За відгуками агротехніків, зрошення розчинами з репелентними властивостями проводити потрібно і в теплицях, і на відкритих ділянках городу. Особливо важливо захистити капусту в першій половині вегетації. Коли качани вже зав'язалися і набирають масу, капустяні кущі набагато менше уразливі для комах і молюсків, ніж молоді незміцнілі сіянці. Крім капусти розчином валеріани можна обробляти і інші хрестоцвіті культури: ріпу, редис, салат та ін.

Читайте також