Як вберегти хвойні рослини, коли на вулиці сніг та мороз: поради

Зимові неприємності для хвойників і як з ними боротися.

Джерело: "Дендроферма сім'ї Бережнюк".

Рясний сніг

Сильні снігопади може стати непростим випробуванням для хвойників, мокрий вантаж осідає на гілках, викликаючи обламування тонких гілок і розломи скелетних. Якщо рослина покрилася сніговою шапкою – не потрібно намагатися струшувати її, нахиляючи гілки. Гілки в зимовий час крихкі, неакуратні дії можуть спровокувати розтріскування кори. Правильний спосіб: обмотати один з кінців дошки м'якою тканиною, і розгойдувати нею гілки вгору і вниз. Крону в зоні доступу можна очистити віником або жорсткою щіткою.
Колоноподібні і кулясті сорти хвойників краще обв'язати шпагатом, не потрібно робити це занадто щільно, щоб не порушити циркуляцію соків. Мотузка повинна притиснути крону до стовбура, але не передавити її.

Крижаний дощ

Погода все частіше підкидає і такий неприємний сюрприз, контраст нічних і денних температур може стати причиною покриття гілок крижаною кіркою. Виглядає це дуже цікаво, казково, але скинути таку красу дуже складно: лід намертво влипає в голки. Щоб уникнути розломів, необхідно виставити підпірки і дочекатися сонячної погоди, коли лід розтане сам по собі.

Пориви вітру

Шквальний вітер не небезпечний для карликових низькорослих дерев, а ось високі кедри і туї, їли, таке погодне явище може вирвати з коренем. Особливо це стосується легких супіщаних ґрунтів, на них рослини слабо укріплені корінням. Якщо з'явилося штормове попередження – потрібно ставити розтяжки анкерного типу або з фіксацією.

Суть другого варіанта в тому, що він рятує дерева, з чотирьох сторін, в землю треба увігнати товсті кілки, їх висота повинна бути на рівні двох третин стовбура. Від опор до стовбура простягається шпагат і зав'язується не на голому стовбурі, а з прокладкою руберойдом або деревинками. Взимку буває складно загнати кілки в мерзлу землю, процедуру можна провести заздалегідь, восени, особливо це стосується нещодавно висаджених крупномірів. Анкерний тип укріплень – це установка сталевих розтяжок, один кінець кріпиться до дерева, другий – натягається на анкери, розташовані за межами кореневого кола. Стовбур обмотують щільною мішковиною, поверх використовуються накладки з дерева, щоб уникнути пошкоджень кори.

Читайте також