Як врятувати орхідею вдома: реанімація рослини з корінням та без нього

Ілюстративне фото

Доглядати за такими екзотичними квітами, як орхідеї, не так вже й складно. Проте, інколи з цими домашніми квітами виникають певні проблеми. Наприклад, втрата листя чи гниття кореневища. Які ознаки нездорового стану квітки і як реанімувати орхідею в домашніх умовах - читайте у статті.

Рослина нездорова, якщо є наступні ознаки:

  • листя пожовкле, на ньому з’явилися темні плями, воно почало гнити;
  • нові відростки скручуються, а також опадають;
  • давно не з’являються квітконоси.

В таких випадках треба знати, як правильно реанімувати орхідею, щоб вона продовжувала радувати своїм цвітінням.

Перш за все, потрібно визначитися, що стало причиною нездорового вигляду. Для цього вийміть рослину з горщика і промийте під теплою проточною водою. Дайте їй просохнути на аркуші паперу, а потім ретельно огляньте.

Причини нездорового виду залежать від різних проблем

  1. Неправильний догляд — початківці часто припускаються помилок, які можуть призвести до проблем з рослиною. Якщо ви надмірно її поливаєте, кореневище починає гнити, а нижня частина квітки стає темною. Якщо ж вологи недостатньо, коріння висихає і біліє. Як реанімувати орхідею в цих випадках? Просто виправити помилки і її стан покращиться.
  2. Погано підібраний ґрунт — він може з часом ущільнитися і злежатися, тому потрібно час від часу його змінювати. Але початківці часто вибирають неправильний субстрат. Як реанімувати орхідею в цьому випадку? Перш за все, пересадити в інший ґрунт, придбавши субстрат у спеціалізованому магазині.
  3. Неправильне розташування або температурний режим — орхідеї не люблять прямих сонячних променів, адже через них на листю з’являються опіки і рослина гине.

Як відновити орхідею, якщо її уразив шкідник чи хвороба

  • кщо листя здувається і жовтіє, рослину уразив грибок — реанімувати орхідею можна, обрізавши пошкоджені частини, а інші обробивши фунгіцидами, які можна придбати в спеціалізованому магазині;
  • на засохлому листі з’являються бактеріальні плями — його треба обрізати, а вже пошкоджені обробити сумішшю з води і активованого вугілля;
  • якщо бактерії уразили кореневу систему, вона починає висихати — оживити її можливо лише за допомогою поділу відростків з наступною їх пересадкою;
  • висока або низька температура спричиняють гниття коріння, при цьому суцвіття можуть залишатися здоровими на вигляд — щоб реанімувати орхідею, обріжте зіпсовані гниттям фрагменти та пересадіть рослину;
  • зів’ялі стебла і листя, а також поява об’ємних, наче воскових, точок означають, що на них з’явилися паразити (наприклад, щитівки, які харчуються соком) — відновити можна лише спеціальним засобом;
  • поява на листі білого нальоту, який висушує квітку, вказує на павутинного кліща — рослину рекомендується обробити розчином з води та господарського мила;
  • якщо на стеблах і листі з’явилися темні плями, це борошниста роса — реанімувати орхідею в цьому випадку теж можна мильним розчином.

Дієві способи реанімувати орхідею без коріння

Орхідея втрачає коріння внаслідок поганого освітлення, надмірного поливу, неправильно підібраного субстрату. Як вкорінити орхідею, якщо кореневище загинуло? Потрібно виконати наступні дії:

  • стерильним інструментом видалити гнилі або засушені фрагменти; замочити рослину в фунгіциді (10-15 хвилин) — тут можна придбати спеціальні препарати або взяти корицю, зеленку; просушити.
  • Наберіть у прозору ємність теплу воду і опустіть орхідею листям донизу так, щоб рідина не торкалася розетки, звідки росте стебло. Через 4-6 годин рослину треба витягнути і просушити. Потім процедуру повторюють, поки не почне з’являтися коріння. В воду можна додати цукор (1 чайна ложка на літр) — це прискорить ріст.
  • якщо у орхідеї залишився хоча б один корінець і почало опадати листя - розріжте пластикову пляшку навпіл, налийте воду і зверху помістіть оброблену фунгіцидом орхідею. Зверніть увагу, що між корінням і водою має залишатися до 2 см. Волога буде випаровуватися і живити рослину.

Джерело: ТСН

Читайте також