Як врятувати помідори у спеку: 5 кроків для збереження врожаю

Помідори досить теплолюбна культура, однак, якщо на вулиці спекотно, спека триває кілька днів, а то і тижнів, врожай може загинути.

Спека робить рослини вразливими, вони стають більш чутливими до різних захворювань, але тільки якщо не дати помідорам правильного догляду.

Крок 1 — правильний полив

Як і людині необхідно більше рідини при високих температурах, так і рослина потребує додаткової вологи.

Якщо при нормальній температурі помідорам достатньо 1-2 л на кущ і все це один — два рази на тиждень, то при високих температурах потреби зростають. Поливати помідори необхідно всякий раз, коли ґрунт на рівні 2,5 см стає сухим. Поливати потрібно за звичайною методикою, не зачіпаючи листя.

Крок 2 — примусове запилення

Квітучі томати страждають від спеки більше, ніж ті, які вже запилилися. Запиливши рослини примусово, можна не лише врятувати врожай, але і збільшити його.

Крок 3 — затінення

Якщо у теплиці або у відкритому ґрунті, помідори виявляються під дією прямих променів сонця, слід влаштувати їм тінь. Для цього можна використовувати будь-яку тканину або іншу перегородку. Щоб зберігати коріння в дихаючій, прохолодній землі не варто забувати про розпушування і помірний полив.

Крок 4 — вентиляція

В період сильної спеки необхідно забезпечити рослинам хорошу циркуляцію повітря. Якщо помідори знаходяться у теплиці потрібно відкрити навстіж двері і так само як і у помідорів у відкритому ґрунті зрізати нижнє листя з куща.

Крок 5 — листова підгодівля

У спеку не слід переборщувати з введенням підживлень в ґрунт, бо в цей момент помідорам менше всього хочеться «їсти». А ось обприскати листя томатів корисним розчином, що містить кальцій просто необхідно. Найкращим часом для цього буде ранок або вечір.

Читайте також