Як врятувати троянди від чорної плямистості: профілактика та методи боротьби

Чорна плямистість з`являється на кущах троянд навіть у досвідчених садівників. Ця хвороба є грибковою та може вражати навіть міцні, дорослі кущі.

Хворе листя стає сіро-бурим, скручується, відмирає й опадає, троянда слабшає, формує менше бутонів або взагалі відмовляється цвісти. При сильному ураженні деякі кущі до осені можуть цілком залишитися без листя.

Як боротися із чорною плямистістю - читайте у статті.

Профілактика

Найкращим способом боротьби із чорною плямистістю на трояндах є грамотна профілактика.

Передусім вам потрібно відповідально підійти до вибору місця, на якому ви збираєтеся вирощувати ту чи іншу культуру. Це означає, що світлолюбні рослини не потрібно садити в затінку і, навпаки, тіньолюбні культури не можна вирощувати на яскравому сонці: це послаблює рослини та робить їх сприйнятливими до інфекцій. Велике значення має також якість ґрунту: ви повинні максимально адаптувати ґрунт на ділянці до вимог вирощуваної культури. Вибираючи сорти рослин, віддайте перевагу стійким до захворювань і шкідників. Важливо також, щоб ці сорти були адаптовані до умов вашого регіону. Знезаражуйте посівний матеріал, особливо якщо він потрапив до вас із маловідомого джерела. Висаджуйте рослини в рекомендовані фахівцями терміни за розробленими схемами, виконуйте необхідні агротехнічні умови, регулярно проводьте превентивні обробки рослин від хвороб і шкідників, витримуйте баланс у підживленні і зволоженні ґрунту. Після збору врожаю не забувайте видаляти з ділянки рослинні залишки й приводити до ладу ґрунт.

Методи боротьби

Щойно ви побачили ознаки захворювання, видаліть уражені хворобою листки з куща і з-під нього. Як боротися з чорною плямистістю на трояндах? Кожні 7-12 днів обробляйте кущі розчином фунгіциду – Абіга-Піка, бордоської суміші, Превікуру, Скора, Топаза, Фундазолу, Манкозеба, Тіофанат-метилу або Трифлоксістробіну, а ґрунт навколо куща потрібно пролити 2-3 рази розчином Фітоспоріну-М. Восени, перш ніж укрити троянду на зиму, зберіть із куща і з-під нього все листя і спаліть його, а голий кущ обробіть тривідсотковим розчином залізного купоросу.

Навесні, до початку вегетаційного періоду, обріжте пагони й гілки троянди до здорової деревини, після чого обробіть кущ і ґрунт під ним одним зі згаданих препаратів.

Народні засоби боротьби з чорною плямистістю

Народні засоби застосовують не так для лікування рослин від чорної плямистості, як для превентивних обробок. Перевіреним профілактичним засобом є йод: 1 мл йоду розводять у 400 мл води і використовують цей розчин для обробки рослин.

Одну частину коров'яку заливають 10 частинами води, кілька днів настоюють і обливають кущ троянд напровесні після зняття укриття. Проводять такі процедури з травня по липень ще 2-3 рази. 30-40 г лушпиння цибулі або часнику відварюють, настоюють 6-8 годин, проціджують і використовують для обробки трояндових кущів і ґрунту навколо них. Квітучий кущ слід полити цим складом під корінь, оскільки при потраплянні відвару на квітки можливе забарвлення пелюсток.

 

 

Читайте також