Як захистити компост взимку і допомогти йому залишатися теплим навіть у люті морози

У теплу пору року компостна купа може перегнити за кілька місяців, інформує Ukr.Media.

Якщо розглядати холодну пору року, то термін перегнивання може збільшитися в кілька разів. Тому варто розібратися, як можна зберегти тепло в компостній купі.

Склад

Про правильний склад слід подумати заздалегідь. Якщо на вулиці вже зима, міняти склад або якось впливати на процес не вийде.

Є кілька правил:

  1. На дно ями необхідно вистилати дрібні гілки або тріски. Цей шар буде виконувати роль своєрідного дренажу і захисту від промерзання ґрунту.
  2. Коли компостна яма наповниться на 50 сантиметрів, її потрібно присипати землею. Шар ґрунту повинен становити від 5 до 10 сантиметрів.
  3. Після створення прошарку можна продовжити наповнення.
  4. Важливо досягти різноманітності в складі купи. Чим більше різних рослинних відходів буде знаходитися в компості, тим краще.

У компостну яму досвідчені дачники намагаються додавати:

  • трохи листя;
  • траву без насіння, яке може проростати;
  • тирсу;
  • сіно.

Підбираючи матеріали для додавання в компостну яму, слід завжди стежити за їх станом. Неприпустимо, якщо матеріали заражені грибковими захворюваннями. Особливу увагу варто приділяти листю.

Правильне заглиблення

Мало хто з дачників замислюються про поглиблення компостної купи. Створюється відчуття, що можна створити короб і засипати протягом сезону будь-які рослинні залишки. Якщо говорити про теплу пору року, то подібне рішення працює на 100 %. А як йдуть справи взимку?

Ґрунт при сильних морозах починає промерзати, тому процеси гниття всередині компостної ями починають загальмовуватися.

Важливо зрозуміти простий факт: під землею зберігається позитивна температура. Фахівці рекомендують робити поглиблення не менше 80 сантиметрів, чим більша площа, тим краще. Це простий прийом, який здатний реально захистити компостну яму.

Дерев'яний короб

Стінки компостної ями можна робити з будь-яких будівельних матеріалів, які залишилися на ділянці. Найчастіше для цієї мети використовується поламаний шифер та інші матеріали. А хіба вони утримують тепло?

Досвідчені дачники рекомендують по периметру встановлювати дерев'яні загородження. А в якості кришки можна сміливо використовувати фанеру, листи шиферу та інше. Роблячи загородження з дерева, матеріал варто попередньо обробити, щоб в процесі експлуатації він не гнив.

Торф

Чистим торфом підживлювати посадки вирішується небагато хто. Також варто зазначити, що для частини культур торф зовсім не підходить. А хто заважає додавати його в компостну яму? Його можна закласти на саме дно восени, прискорюючи цим процес перегнивання компосту.

Солома

Звичайну солому можна назвати відмінним рішенням для таких завдань. Можна згадати кілька основних характеристик соломи.

  1. Виділяє тепло.
  2. Зберігає вологість.
  3. Насичує компост необхідними мікроелементами.

Використовуючи солому, слід продумати вентиляцію. Щільно закривати компостну яму неприпустимо, адже процеси всередині можуть зупинитися.

Читайте також