Як збагатити виснажений ґрунт та відновити елементи, увібрані рослинами або вимиті дощами за сезон

Поточний садово-городній сезон добігає кінця, але не за горами наступний, і багато садівників вже розпочали підготовку до нього з підвищення родючості ґрунту. Адже за минулий сезон із ґрунту було винесено багато поживних речовин, та й покращити структуру ґрунту не завадить.

Внесення в ґрунт перегною

Після вирощування різноманітних культур потрібно відновити у ґрунті запас поживних речовин, щоб можна було й наступного року використати теплицю для вирощування городніх культур. Адже якщо ґрунт рік у рік використовувати, не відновлюючи його родючості, він швидко збідніє. Одним із найпопулярніших добрив є перегній.

Перегній – це органічне добриво пролонгованої дії, яка відчувається протягом 3-5 років, тому зараз для підтримки родючості я вноситиму лише 5 кг/м². 

Нагадаємо, що перегній на 70% складається із води, органічної складової у ньому близько 20%, а решта – мікроелементи, частка кожного з яких не перевищує 1%. Кількість у перегноєві кожного елемента залежить від того, якою травою харчувалася корова. Волога крізь піщаний ґрунт проходить у більш глибокі шари так швидко, що коренева система рослин не встигає її увібрати. За рахунок внесення перегною покращується склад ґрунту і істотно підвищується його вологоємність: волога в ґрунті почне накопичуватися, і рослини зможуть її поглинати. Якщо у вас ґрунт важкий, наприклад, глинистий, вам тим більше необхідно внести до нього значну кількість перегною, а потім щороку робити підтримуючі перекопування ґрунту з половинною нормою цього добрива. Ґрунт від цього стане більш пухким і повітропроникним, а коренева система рослин зможе краще в ньому розвиватися і легше поширюватися.

Якщо у вас немає перегною, можна використовувати компост: він також структурує ґрунт, надає йому пухкості та насичує корисними речовинами. А головне, компост – також органічне добриво. Однак і в перегної, і в компості є не всі необхідні рослинам елементи або вони містяться в них у недостатній кількості, тому додатково слід вносити органо-мінеральні добрива.

Доцільність внесення мінеральних добрив

Якщо загодувати томати чи інші овочі "мінералкою", можна, звичайно, отримати рекордний урожай, але для ґрунту та наших шлунків вона не корисна. Мінеральні добрива потрібні лише для коректуючого допоміжного підживлення і в дуже невеликих кількостях. Вони допоможуть рослинам у критичні періоди розвитку подолати стресові умови. Якщо ви збираєтеся наступного року вирощувати городні рослини, готуйте, як кажуть, сани влітку, тобто землю з осені.

Дайте ґрунту можливість відновитися, і він обов'язково віддячить вам хорошим урожаєм. Якщо ви підготуєте ґрунт з осені, вам не доведеться протягом сезону вносити до нього серйозні дози мінеральних добрив. 

Джерело: Флорист

Читайте також