Як збільшити врожай городини у рази: дешевий засіб з аптеки з рятівним ефектом

Кожен садівник чи городник вкладає колосальну працю, аби отримати високий урожай, але часом дефіцит мікроелементів у ґрунті може звести всі ці зусилля нанівець. Одним із життєво необхідних мікроелементів для рослин є бор.

Бор необхідний усім овочевим культурам для нормального розвитку, якісного цвітіння та рясного плодоношення. Він благотворно впливає на загальний стан рослин, підвищує вміст хлорофілу в листі та стійкість рослин до несприятливих погодних умов, покращує зав'язування плодів.

При нестачі бору в ґрунті загальмовується ріст пагонів, затримується цвітіння, погіршується формування зав'язі та сповільнюється дозрівання врожаю. Брак бору позначається і на смакових якостях плодів: знижується їх цукристість та здатність довго зберігатися.

Рятівна підкормка

Приготувати підживлення можна з порошку борної кислоти, що є у будь-якій аптеці. 2-5 г порошку потрібно розчинити в 10 л води. Концентрація залежить від симптомів нестачі бору: чим вони помітніші, тим концентрованішим повинен бути розчин. Борна кислота погано розчиняється у воді кімнатної температури, тому спочатку потрібно розпустити порошок у невеликій кількості води температурою близько 80 ?C.

Краще робити розчин 2 г борної кислоти, тобто спочатку розчинити пів чайної ложки порошку в чашці з окропом, а потім вилити цей розчин у бак обприскувача з водою і добре розмішати.

Спосіб застосування та запобіжні заходи

Борні підживлення значно збільшують урожай, але надто часто їх вносити небажано, оскільки цей елемент, накопичуючись у тканинах і плодах рослин, може у подальшому негативно позначитися на вашому здоров'ї. Для безпечного використання борної кислоти дотримуйтеся правильної концентрації та обробляйте свої рослини не більше трьох разів за сезон та не частіше одного разу на декаду.

Кращий час для борних підкормок по листю – один раз на початку цвітіння і один-два рази в період масового цвітіння. Застосовуйте бор для підживлення томатів, огірків, перцю, баклажанів, ягідних кущів та плодових дерев. Як і будь-яке інше позакореневе підживлення та обробку, обприскування по листю борною кислотою треба проводити рано вранці або ж у вечірній час, щоб запобігти появі на листі сонячних опіків. 

 

Читайте також