Як зняти укриття з троянд весною: правильний догляд за кущами

Ілюстративне фото

Правильний догляд за трояндами весною – запорука гарного цвітіння влітку. Головними й важливими процедурами у догляді за трояндами є зняття укриття, якщо воно було, обрізка, підживлення та боротьба зі шкідниками й хворобами.

Зняття укриття

Складно вказати точні терміни зняття укриття троянд. Необхідно стежити за погодою. Найважливіше - не поспішити з відкриттям кущів, але й не спізнитися.

Якщо вже на початку березня встановиться тепла погода і снігу буде мало, можна перевіряти стан кущів. Троянди, які вкриті матеріалом, що не пропускає повітря, слід відкрити (у 2-3 прийоми), залишивши віддушини. При цьому пагони слід притінити лутрасилом (це захистить їх від соняшних опіків).

Якщо березень буде холодним і на ділянці ще лежатиме сніг, то краще поки не чіпати укриття. Можна навіть спеціально накидати сніг на верхівки і торці укриттів, щоб під ним була більш вирівняна температура.

При необхідності треба зробити в снігу відвідні канавки, для того щоб тала вода не стояла між кущами троянд. Але коли встановиться стабільна плюсова температура (біля 0°С і вище), потрібно скинути залишки снігу з укриттів, щоб не випріли кущі.

Існує такий алгоритм розкриття троянд:

  • Коли температура повітря підніметься вище - 5°С, знімається верхній шар;
  • якщо встановився 0, можна видаляти середній,
  • останній шар - сухе листя, і його знімають в кінці.

Від кореневої шийки укриття прибирають в найостаннішу чергу. Далі потрібно розпушити землю біля куща. Це важливо, щоб повітря потрапляло на кореневу систему.

Джерело: Дендроферма сім'ї Бережнюк

Читайте також