Які троянди посадити навесні на ділянці: плюси та мінуси трьох найпопулярніших видів

Весною садівники беруться до облаштування своїх ділянок. Саме навесні рекомендують висаджувати нові рослини у грунт, щоб вони мали час адаптуватися та вкоренитися до настання холодів наступного зимового сезону. Однак, постає питання - які ж рослини обрати, щоб не пошкодувати.

Троянду називають королевою саду і недарма. Ці квіти не лише мають неймовірний вигляд та красиві кущі, а й неповторний аромат. Втім, у кожного виду троянд є свої особливості, які варто враховувати.

Чайно-гібридні троянди

Цим трояндам характерні кущі до 1 метра, великі одиничні квіти або суцвіття. Саме ці троянди обирають ті, хто люблять класичний бокаловидний бутон. Також квіти підходять на зріз для букетів.

Троянди стійкі та довго тримають квіти. Пелюстки троянд тривалий час можуть перебувати на сонці та не втрачати колір.

Втім, є нюанси догляду, які варто враховувати. Зокрема, багато сортів чайно-гібридних троянд потребують регулярної обробки та профілактики грибкових захворювань. Також троянди не люблять надмірної вологи у грунті. Садити їх варто на сонячних безвітряних ділянках.

Популярні сорти: Імператриця Ферах, Блек Меджік, Фольклор та інші.

Англійські троянди

Ці троянди не перший рік перебувають у тренді. Їх масово купують для своїх клумб садівники Європи. Приваблюють англійські троянди саме формою бутонів, яка подібна до піон. Особливістю цих троянд є також високі кущі 1,5-2 метри, які мають густе зелене листя. Перевагою є і аромат цих квітів, який може наповнити весь сад. 

"Батьком" англійських троянд є Девід Остін. Саме цей селекціонер вивів більшість популярних сортів, які зараз запропоновані на ринку. Кольорова гама сортів англійських троянд задовільнить навіть вибагливого садівника. 

Великі та красиві кущі англійських троянд не назвеш легкими у догляді. Зокрема, ці сорти потребують обробки та підживлення весною та восени. Також необхідно враховувати локацію, де висаджено кущ. Палючого сонця троянди не люблять, втім і протяги - їм шкодять. Найбільших збитків для любителів англійських троянд завдає волога. На жаль, великі махрові квіти після дощу часто опускаються іниз або опадають від ваги. У деяких сортів "опущена голівка" є однією із характеристик, що варто враховувати.

Популярні сорти: Голден Селебрейшн, Клер Остін, Грехем Томас та інші.

Плетисті троянди

Ці троянди відрізняються саме структурою куща. Їх купують та висаджують, щоб створити красиві форми, арки або заплести частину фасаду. Втім, не варто розраховувати, що ці троянди будуть вести себе як ліани. Щоб формувати дійсну багаторічну плетену "стіну" чи арку, потрібно обрати морозостійкі сорти та власноруч вплітати пагони в опору. 

Цвітуть плетучі троянди по-різному - одиничні та великі квіти, суцвіття з великої кількості дрібних квітів або ж "грона" із квітів середнього розміру.

Дані троянди також потребують обробки та підживлення для місних пагонів та великого урожаю квітів. Наразі пропонують багато стійких та красивих сортів - Фальстаф, Полька, Розаріум Ютерсен та інші.

Читайте також