Якою має бути температура ґрунту, аби розпочинати садити насіння

Фото ілюстративне

Приблизно з другої декади березня дачники планують сіяти насіння не тільки на розсаду вдома, а й у неопалювані теплиці та просто на відкриті грядки. Приблизно половина таких посівів закінчується невдало - сходів не з'являється, доводиться досіювати. У чому ж причина такого результату?

Виявляється, існує непорушний закон: щоб усе вдалося, у ґрунту до моменту посіву має бути відповідне прогрівання на відповідну глибину.

Для неопалюваних теплиць температуру ґрунту треба заміряти на глибині 7-8 сантиметрів. Для відкритих грядок — до 10 сантиметрів, а на грядках теплих — 5-7 сантиметрів. Причому для більшої точності краще використовувати спеціальний ґрунтовий термометр, який можна придбати в будь-якій профільній торговельній точці. Хоча і звичайні теж згодяться, але спеціальні — точніші.

Отож температура ґрунту має бути:

  • для холодостійких культур +5 ºС, якщо нижче — від посіву краще утриматися;
  • для помірно холодостійких +8 ºС;
  • для теплолюбних - від +10 ºС і вище.

Причому вимірювання треба проводити двічі: увечері, після заходу сонця, і вранці, години через 2-3 після сходу. Якщо показники збігаються — можна сіяти, імовірність нормального прокльовування, проростання досить висока. Якщо ні — сіяти рано.

Не варто намагатися напередодні запланованого посіву штучно підвищувати температуру ґрунту — чи то проливанням гарячою водою, чи то застосуванням чорного мульчувального матеріалу, чи то в будь-який інший спосіб. Треба дочекатися, щоб потрібні показники були досягнуті природно. Будь-які штучні дії до збільшення теплоти можуть обернутися крахом. Нічні низькі температури просто зведуть усе нанівець, адже недаремно вище було сказано, що вимірювання треба проводити ввечері й уранці, щоб уникнути фатальної помилки.

Читайте також