За 11 хвилин було збито 7 російських літаків: зенітник розповів про перші години вторгнення

Про особливості роботи української ППО під час війни, мрії зенітників розповів офіцер Повітряних Сил ЗСУ (в минулому командир бригади) Денис Смажний.  

— Ми знали, що буде вторгнення, тому заздалегідь вивели з-під удару практично всі зенітні ракетні підрозділи. Тож перші ворожі ракети не знайшли цілей. Близько третьої години 24 лютого побачили зліт російських літаків, які формували ударні групи. Незадовго монітор, на якому ми спостерігали ситуацію, був буквально червоний від кількості рашистських літаків. Вони летіли з напрямків Криму, Чорного, Азовського морів, Луганська, Донецька, білорусі. Перші літаки почали перетинати кордон близько 4:55. О 5-й ранку була доповідь про перший ракетний удар. Паніки не було, твердо ухвалювали рішення знищувати все, що бачили в повітрі. В одному протиповітряному бою ми знищили одразу 7 літаків ворога усього за 11 хвилин. 

Офіцер пригадує, що перший місяць війни був надзвичайно напруженим із постійними ворожими атаками. Ситуація ускладнювалась через пошкодження техніки радіотехнічних військ.

— На деякий час ми стали практично сліпими на певній території України. Проте швидко все відновили. Саме радіотехнічні війська є нашими «очима», вони фіксують, як противник злітає з аеродромів, розвідка зі свого боку знає, що це за літак, що він несе. На жаль, зенітних ракетних військ не вистачає, аби повністю надійно закрити величезну територію України. У місцях, які залишаються порожніми, функцію ППО можуть виконувати літаки, також є чимало мобільних груп із ПЗРК. 

Сьогодні ми маємо на озброєнні зенітні ракетні комплекси радянського виробництва. Це дає змогу збивати більшість ворожих літаків, які входять у зону ураження, тому вони вже давно не наважуються залітати в тил українських військ. Та ймовірність збиття сучасних крилатих ракет далеко не стовідсоткова. 

— Проблема протиповітряної оборони — одна з найсерйозніших. Треба переозброюватись, немає іншого виходу, Потужні західні системи протиповітряної оборони та протиракетного захисту допоможуть значно ефективніше знищувати сучасне озброєння, яке проти нас застосовує росія. Українські зенітники мріють про новітню зброю у достатній кількості — пояснює Денис Смажний.

 

Читайте також