За мобілізованими зберігається посада на підприємстві та середня заробітна платня

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», на військову службу громадянин України може потрапити за призовом (зокрема під час мобілізації) та за добровільною згодою (контрактом). 

Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі інформаційного телемарафону повідомила, що мобілізаційні плани «є предметом державної таємниці, щоб не було зрозуміло оборонний задум країни та кількість людей, яка буде підлягати мобілізації». 

Повідомляє "Арміяinform"

Зрозуміло, що кількість тих, хто після 24 лютого змінив роботу за цивільним фахом на службу за військово-обліковою спеціальністю – чимало. За усіма ними на підприємствах, звідки вони пішли на службу до Збройних Сил України або інших військових формувань, зберігається посада та середня зарплата. Статтею 119 Кодексу законів про працю України визначено, що це право стосується робітників підприємств, установ, організацій, фермерських господарств, сільськогосподарських виробничих кооперативів «незалежно від підпорядкування і форми власності та у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову». 

Водночас у разі неможливості своєчасної виплати коштів внаслідок ведення бойових дій нарахування може бути відтерміновано до моменту відновлення діяльності підприємства.

Звичайно, аби уникнути будь-яких непорозумінь із бухгалтером підприємства, мобілізованому працівникові слід переконатися, що той має документально підтверджену інформацію про початок (і надалі – кінець) військової служби. Також збереження місця своєї роботи та виплати середньої зарплатні поширюються на тих, хто перебуває на лікуванні в медичних закладах, потрапив у полон, визнаний зниклим безвісти.

Підприємство на підставі документа, котрий підтверджує початок військової служби, готує і видає наказ про увільнення працівника від роботи на час мобілізації та збереження на цей час посади та середнього заробітку. Таким документом може бути повістка. Якщо працівника після її отримання просто з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) відправили до військової частини, кадровик підприємства має самостійно звернутися до ТЦК та СП за відповідною довідкою.

Слід звернути увагу, що наказ про увільнення працівника від роботи не є наказом про звільнення працівника з підприємства, тобто лише увільняється від роботи на час проходження військової служби.

Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу частини. 

Український бухгалтерський портал «Дебет-Кредит» роз’яснює, як нараховується заробітна плата мобілізованим працівникам:

«При розрахунку середньомісячної заробітної плати використовується двомісячний календарний термін, який передує місяцю, у якому відбулася мобілізація… Один раз розрахована середньоденна заробітна плата використовується постійно впродовж усього терміну мобілізації. Отже, щомісяця розраховувати нову середню не потрібно».

Виплати мобілізованим працівникам оподатковуються, так само як і звичайна заробітна плата. 

Відповідно до Закону «Про основи національного спротиву», соціальні гарантії (зберігається посада на підприємстві та середня заробітна платня) поширюються й на добровольців, що проходять службу в складі добровольчого формування територіальних громад Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Важливий момент – усі військовозобов’язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, в особливий період набувають нового юридичного статусу — військовослужбовці. Тому, крім середньої зарплати, мобілізованим військовим також нараховується виплата грошового забезпечення за кошти Державного бюджету України відповідно до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Читайте також