Жимолость: чому варто посадити ці ягоди на ділянці та як це зробити

Ягоди з власної ділянки - кращий спосіб забезпечити себе вітамінами. А для того, щоб ягідний сезон був якомога більш довгим, потрібно висадити як самі ранні, так і самі пізні ягідні культури. Якщо прикладами найпізніших є осіння малина і пізні сорти лохини, то на початку червня вже можна отримати урожай ягід жимолості.

Жимолость може знайти місце в кожному саду, тому що:

  • Ця унікальна рослина практично не хворіє і дуже невибаглива.
  • Жимолость - це можливість отримати власні свіжі ягоди вже на 2-3 тижні раніше полуниці
  • Жимолость дуже корисна. Це справжнє джерело вітамінів і мікроелементів, біологічно активних речовин. Препарати з цієї ягоди використовують в медицині для зміцнення капілярів.
  • Бонус від жимолості - можливість зварити чудове варення з цієї ягоди і ревеню, з абсолютно неповторним смаком.

Жимолость - абсолютно унікальна північна рослина. Вона легко переносить морози до - 40 °C, і ніколи не вимерзає в наших умовах. Її вегетація починається з першим потеплінням, ще на початку березня. Цвіте жимолость в квітні, а урожай дозріває в кінці травня - початку червня. Вітамінні блакитні ягоди цього чагарника за смаком трохи нагадують лохину, з них виходить дивовижне варення, але смачні вони і в свіжому вигляді. Жимолость перехресно запилюється, тому найкраще висадити на ділянці 2-3 кущі різних сортів, але з однаковим терміном цвітіння.

Посадка кущів жимолості

Жимолость любить добре дреновані, багаті органікою легкі грунти Найкраще, якщо ділянка добре освітлена, хоча в тіні або півтіні кущ виживе. Урожай при цьому буде нижче і менш якісним. Жимолость полюбляє нейтральні і слабокислі грунти, хоча непогано себе почуває і на слаболужних грунтах.

Готуючи ділянку для жимолості, на кожен кущ виділяють 1х1,5 м, підживлюють його 20-30 л компосту, вносять 20-30 г комплексного добрива, і 300-500 г доломіту.

Грунт перекопують вилами, закладаючи добрива.

Оскільки жимолость не терпить пересихання грунту, їй обов'язково потрібен полив, що особливо актуально в південних регіонах України.

Кращі строки для посадки жимолості - це кінець липня - початок серпня. Кущі цієї рослини дуже рано йдуть в стан спокою, завершуючи вегетацію, тому найкраще приживаються при посадці в другій половині літа.

Найкраще посадити рослину з горщика на ту ж глибину, на якій вона росла, або на 3-4 см глибше. Особливість цієї рослини в тому, що з кореневої шийки вона формує не пагони, а додаткове коріння, які посилюють кореневу систему.

Підгодовувати жимолость починають з активним плодоносінням, на 2-3 рік після висадки. Кращий варіант - це внесення відносно невеликої кількості мінеральних добрив з розрахунку 15-20 г на кущ, і мульчування грунту 2-3 см компосту або перегною. Ідеальний момент для мінерального підживлення - розпускання бруньок рослини.

Читайте також