Жовтіє зав`язь на огірках: як врятувати урожай

Причин пожовтіння в огірків може бути безліч. Всі вони різноманітні, і боротися з ними треба по-різному. Розглянемо більш детально основні з них.

Умови вирощування невідповідні

У цьому пункті проблеми при вирощуванні огірків можуть бути наступними: нестача освітлення, неправильна вологість, порушений температурний режим або неправильна щільність посадки.

Недолік освітлення

Коли не виконується ця умова, жовтизна на зав'язях огірків з'являється найчастіше. В цьому випадку потрібне правильне розсіяне світло, його повинно вистачати рослинам. Якщо ви правильно зможете розподіляти світло, то зростання розсади прискориться, а урожай буде багатим.

Неправильний температурний режим

Головне правило в цьому пункті — це дотримання температурного режиму від +18 до +35 градусів. Важливо звертати увагу на те, що перепади температури не повинні бути більше 6 градусів.

Важливо! Якщо температура опускається нижче + 12 градусів, то зростання загальмовується.

Брак вологи

Пожовтіння листя відбувається через те, що огіркам не вистачає вологи в коренях, і вони починають забирати вологу зі стебел і листя. Тому огірки треба поливати регулярно, необхідна кількість рідини на один кущ 25 літрів води. Але заливати кущі також не рекомендується, треба дотримуватися балансу.

Велика щільність

Коли ви садите огірки, необхідно витримувати відстань 50 см між кущами. Наступний ряд треба починати в 80 см від куща. Так у рослин буде багато місця, і вони не стануть заважати один одному.

Неправильний догляд

До проблем, пов'язаних з огірками, можна віднести і неправильний догляд, який включає в себе регулярний полив, що не підходить мінеральний склад ґрунту і недостатнє запилення.

Не забувайте про те, що поливати огірки треба регулярно, не можна допускати пересихання ґрунту. До того ж, температура води дуже важлива, вона не повинна бути занадто холодною, це може призвести до загибелі всього врожаю.

Неправильне використання добрив

Огіркам потрібен повний комплексний догляд, тобто насичення всіма мінералами, а не тільки калієм, фосфором і азотом. Недолік або надлишок добрив може привести до загибелі рослин.

Якщо ви не хочете вносити хімічні добрива, то можете використовувати деревну золу. Вона заповнить весь комплекс мікроелементів.

Неправильне запилення — ще одна важлива проблема, яка може трапитися і в теплиці. Через неправильну вентиляцію навіть самозапильні сорти можуть страждати від цієї проблеми і не давати потрібну кількість зав'язей.

З огірками можуть трапитися ще шкідники і хвороби. Про це варто пам'ятати і вчасно вживати заходів. Попелиця і білокрилка теплична — найпоширеніші проблеми огірків.

Найнебезпечнішим захворюванням в огірків вважається бактеріоз. Він часто виникає через занадто щільну посадку і надмірно вологого ґрунту. Листя і зав'язі починають жовтіти, врожаю може і не бути.

Якщо за рослинами ретельно стежити і дотримуватися всіх умов зростання, використовувати в боротьбі зі шкідниками прикопування і пасинкування, то урожай завжди буде багатим.

Читайте також