ЗНО з української мови та літератури в 2022 році: основні складнощі та нюанси

2022 рік видався надскладним для українських випускників. Початок масштабних воєнних дій на території країни в лютому унеможливив продовження навчання та здачу зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури, а також других предметів в звичному режимі. Аби взагалі надати дітям можливість скласти випускні іспити, Міністерство навчання розробило спеціальну програму, яка значно відрізнялася від системи, яка працювала попередні роки. 

Головною особливістю ЗНО в 2022 році стало його спрощення та проведення в режимі онлайн. Замість кількох екзаменів, випускники здаватимуть Національній мультипредметний тест з 3-х основних предметів: математики, української мови, історії України. Причому, питань по українській літературі не передбачено. Окрім принципу проведення, змінилися і строки. В 2022 році випускники здаватимуть ЗНО в 3 етапи:

  • з 18 липня по 10 серпня – основна сесія;

  • з 16 по 20 серпня – додаткова;

  • з 12 по 16 вересня – спеціальна.

В Міносвіти також заявити, що за очікуваннями, основна маса випускників має пройти мультитест в період основної сесії. Зробити вони це можуть вдома чи в спеціальних тимчасових центрах в приміщеннях шкіл, вузів в населених пунктах регіонів, віддалених від зони бойових дій.

Особливості проведення тестування

Структура Національного мультитесту в 2022 році для проведення ЗНО, включає в себе 3 блоки питань. Та частина, яка відводиться на українську мову охоплює всю програму, яку школярі вивчали на протязі шкільного курсу. Питання будуть з наступних тем: «Фонетика. Орфографія», «Лексика. Фразеологія», «Склад слова», «Стилістика», «Синтаксис», «Розвиток мовлення».

Всього в блоці передбачено 20 завдань. З них 15 – тестові (треба вибрати вірну відповідь серед кількох варіантів) і 5 – пошук відповідностей (4 логічні пари).

Оцінювання передбачає начислення 1 бала за кожне правильно виконане завдання. Всього отримати можна оцінку в діапазоні від 0-35 балів (максимум). Потім цей результат буде переведений в шкалу з значенням 100-200 балів.

Що треба враховувати при підготовці до мультитесту

Не дивлячись на те, що ЗНО в 2022 році проводиться в спрощеній формі, екзамен охоплює великий спектр тем з української мови. Аби успішно здати тест та набрати якнайбільше балів, варто добре підготуватися. Самостійно упоратися з цією задачею досить непросто. Далеко не у всіх підлітків достатньо наснаги та мотивації аби організовано зубрити навчальний матеріал за кілька років. До того, ж при розбиранні деяких питань можливе виникнення труднощів, роз’яснення яких вимагає присутності кваліфікованого спеціаліста.

Для ефективної підготовки, доцільно записати випускників на підготовчі курси чи найняти репетитора з української мови, аби освіжити чи підтягнути знання по шкільній програмі. Не варто нехтувати такою можливістю, хоча б з огляду на те, що через карантин, викликаний пандемією та війну, у сучасних випускників уже кілька років як не було стабільного повноцінного навчання. Це може стати причиною низьких балів по тестуванню з української мови.

Як можуть допомогти батьки

Високі бали по ЗНО цікавлять не лише випускників, а й їх рідних. Тому батьки не повинні залишатися осторонь. Навпаки, треба заздалегідь проявити ініціативу, аби полегшити дитині підготовку:

  • запропонувати свою допомогу. Цей варіант дієвий за умови, що хтось з батьків добре знається на темах, які входять в екзаменаційний блок з української мови;

  • записати випускника на курси. Знайти потрібні можна навіть в режимі онлайн, тому можна займатися дистанційно;

  • найняти репетитора. Індивідуальні заняття з педагогом – найбільш ефективний спосіб підготовки, адже вся увага й зусилля викладача будуть зосереджені на результаті одного учня.

Наостанок відмітимо, що будь-якому разі не можна тиснути на дитину. Спонукати та пропонувати допомогу треба делікатно, щоб не посилити стрес та панічний настрій. Варто донести, що саме якісна підготовка дозволить почуватися на іспиті впевнено та набрати максимальну кількість балів, а це, в свою чергу, полегшить вступ до вузу, не дивлячись на складну та нетипову ситуацію в країні.

Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool

Читайте також