Чому у буряків жовтіє листя та як із цим боротись: корисні поради

Буряк — не така популярна серед українських фермерів культура, як, наприклад, картопля чи томат, але він все ж є частим гостем полів. Вирощування буряків справа нескладна. Однак навіть досвідчені городники стикаються часом з такою проблемою як пожовтіння листя у рослини. Чому так стається і як запобігти пожовтінню?

Чому жовтіє листя у буряка, і як з цим боротися?

Причин, чому жовтіє листя буряка, безліч — навала шкідників, відсутність підгодівлі, неправильний полив, зараження хворобами, невідповідні ґрунт або освітлення. Всі помилки, яких господарі припустились під час посадки культури або при догляді за нею, стають причиною подальшої загибелі плода.

Проблему пожовтіння листя у буряка ігнорувати не можна. Від стану листя безпосередньо залежить якість, вага і смак коренеплоду. Важливо починати лікування при перших же симптомах.

Нестача вологи у ґрунті

Ця рослина любить вологу, але в помірній кількості. Норма води — близько 15 л на 1 м² 1-2 рази в тиждень. Якщо полив відбувається рідше, необхідно збільшити обсяг води до 60 л на 1 м². У спекотні дні поливати буряк потрібно частіше. За дощової та холодної погоди частоту і обсяги поливів потрібно скоротити. Поливати буряк слід під корінь, уникаючи попадання води на листя і стебла, щоб не спровокувати сонячні опіки.

Найкращий час для поливу — вечір. Вода не повинна бути холодною. Бажано її попередньо настояти. Щоб визначити, чи достатньо полита грядка, необхідно застромити палець у ґрунт у декількох місцях. Якщо він упреться у вологий грунт, то зволоження робиться правильно. Якщо ж і верхній, і наступний за ним ґрунтові шари сухі, полив потрібно збільшити.

Сонячний бік

Ще одна причина, через яку в буряка може жовтіти листя, — рослині жарко. Ця овочева культура теплолюбна, тому її висаджують на відкриті, сонячні грядки, приховані від вітрів. Промені сонця необхідні рослині для розвитку і формування яскравих за кольором плодів. Але в посушливий період рослина може жовтіти на сонці. У цей час важливо забезпечити рясний полив, щоб вологи вистачало не тільки на корені, а й на листя.

Нестача поживних речовин

Буряк не вимогливий до складу грунту, але кращих врожаїв можна домогтися, якщо посадити його у попередньо здобрений мінералами й органікою ґрунт. Надалі додаткове підживлення також буде необхідним. Інакше буде спостерігатися зростання дрібного бадилля, пожовтіння і висихання листя, а отже й формування дрібних коренеплодів. Підживлення буряка здійснюють 2-3 рази за сезон.

У перший раз (в період формування 2 листків) вносять рідкі суміші — коров’як (1: 8), пташиний послід (1:12). Потім переходять на сухі засоби й органічні добрива (гній, попіл). Друга підгодівля з додаванням калію і фосфору проводиться в фазі змикання бадилля. Третя — під час плодоношення. На цей раз застосовують рідкий розчин деревної золи (1:10). Буряках корисні сольові підгодівлі (1 ст. Л / 10 л води).

Внесення натрію здійснюють на початку і наприкінці літа. Застосування хімічних добрив  краще уникати, оскільки ними наситяться коренеплоди, які ви вживаєте в їжу. Також неприпустимо застосовувати свіжий гній. Якщо ви помітили, що листя починає дрібніти, видовжуватися, а потім жовтіти, то скоріш за все, проблема — в азотному голодуванні. Потрібно внести азотовмісні добрива. Але важливо знати міру — надлишку азоту рослина також не потерпить.

Висока кислотність грунту

Рівень кислотності грунту для вирощування буряка — 5-8 pH, тобто нейтральний або слаболужний. Тому перед посадкою його потрібно знизити шляхом внесення вапна або деревної золи. Якщо цю процедуру не провести, зростає ризик частих хвороб овочевої культури, які супроводжуються пожовтінням листя.

Хвороби

Якщо попередні причини можна усунути шляхом підвищення якості догляду, то при виникненні хвороби господарям потрібно більше зусиль, оскільки потрібні будуть обробки препаратами. На початкових стадіях для лікування захворювань застосовують народні засоби. Але часто трапляється, що недуга запущена, охопила більшу частину городу і загрожує втратою врожаю. У таких випадках вдаються до хімічних обробок.

Ознайомтеся з правилами посадки буряка у відкритий ґрунт.

Жовтяниця

Небезпечне вірусне захворювання, характеризується пожовтінням листків на нижньому і середньому ярусах. Вірус-збудник передається з посівним матеріалом, переноситься попелицями, поширюється механічним шляхом. Живе на засмічених травах. Як і інші вірусні захворювання, жовтяниця не підлягає лікуванню. Боротися з нею можна лише профілактичними заходами.

Бура гниль

Грибкова хвороба, поширюється через ґрунт. Вражаючи коренеплід, грибок призводить до руйнування всієї рослини. Загнили частини забарвлюються в бурий відтінок. Хвороба розвивається в разі недотримання сівозміни, при посадці рослини на заболоченому ділянці, при надмірному поливі і застої вологи.

Недуга призводить до зниження врожайності на 20-30%. При розвитку бурої гнилі необхідні обробки ПХНБ (пентахлорнітробензолом), «Олгіном». До посадки слід дезінфікувати насіння засобом «Тачигарен» і грунт препаратом «нематоциди».

Несправжня борошниста роса

На цю недугу частіше заражаються молоді рослини. На ранній стадії зараження відбувається пожовтіння і скручування листків, потім покриття сіро-білим нальотом. Грибок-збудник переноситься через грунт, насіння, маткові коренеплоди. Сприятливі умови для його розмноження — прохолодна погода на тлі високої вологості.

Уражені рослини знищують. Здорову буряк обробляють «Амістар Екстра 280», «Акробат МЦ». Щоб не допустити розвитку хвороби, необхідно протравливать насіннєвий матеріал за допомогою препарату «Апрон XL 350».

Церкоспороз

Хвороба проявляється появою бурих плям з червоною окантовкою і сірим нальотом на листках, які згодом жовтіють і всихають. Поширюється в період вегетації в теплу вологу погоду. При появі перших ознак роблять обробку бордоською рідиною, хлорокисью міді, «Цинеб», «Каптанов». Обприскування припиняють не пізніше, ніж за 20 днів до збору коренеплодів.

Читайте також