Курячий послід: як підживлювати рослини, щоб не нашкодити

Одним із найпоширеніших органічних добрив є курячий послід. У людей, які тримають курей, це підживлення є в достатку. Та як саме його використовувати, щоб не нашкодити рослинам - читайте у статті.

Вплив пташиного посліду на рослини

Серед городників та садівників пташиний послід вважається дуже цінним добривом – він у три рази багатший за вмістом поживних речовин, ніж коров'ячий гній. Пташиний послід містить і азот, і фосфор, і калій, і кальцій, інші мікроелементи – словом, повний комплект.

Після підживлення пташиним послідом буквально за декілька днів у рослин настає помітний прогрес: вони краще ростуть, цвітуть та плодоносять, причому ефект цей досить тривалий. Саме тому в садівництві та городництві пташиний послід застосовується широко, але вносити його потрібно дуже обережно. Якщо ви будете використовувати свіжий пташиний послід у сильній концентрації, то замість позитивного ефекту досягнете абсолютно протилежного: коріння рослин може згоріти, і вони загинуть.

Як правильно вносити пташиний послід Використовувати це добриво можна декількома способами. Наприклад, закласти свіжий послід у компостну купу. Тобто перешарувати послідом рослинні відходи: бур'яни, обрізки рослин, суху траву, харчові відходи. Але чекати, поки це все перепріє і дозріє, доведеться довго.

Ті, хто не хоче чекати, можуть розвести свіжий курячий послід водою у співвідношенні 1:20. Витрата такого добрива – півлітрова банка під кожну рослину, будь то томати, кабачки чи огірки. Але вносити цей живильний розчин потрібно в попередньо зволожений ґрунт, тобто після рясного поливу або сильного дощу. Можна зробити настій: залити одну частину пташиного посліду однією частиною води і настоювати кілька днів. Коли настій перебродить, розведіть його водою 1:10 і вилийте під кожну рослину по півлітра добрива.

Можна в якості добрива використовувати не свіжий, а засохлий курячий послід. З ним зазвичай перекопують землю восени. Витрата – 0,5-1 кг на м². Бажано перед внесенням послід злегка збризнути водою, щоб його не здувало вітром. Перекопайте ділянку, розсипте по ній добриво, додайте, якщо потрібно, торф або пісок і зарийте все це в землю.

 

Читайте також