Літня обрізка дерев: на що звернути увагу

Більшість садівників проводять обрізку фруктових дерев навесні або восени. Однак іноді її варто проводити влітку. Літня обрізка стимулює плодоношення. Після появи листя гарно видно, які гілки потрібно видалити, щоб забезпечити гарний розвиток і ріст дерев.

Під час літньої обрізки варто осліпити бруньки, видалити пасинки, прищипнути верхівки, відламати відростки та відігнути гілки. Ці процедури допоможуть деревам швидше дати плоди та збільшити їх кількість. Наприкінці сезону дерева виглядатимуть доглянуто, матимуть стійкість до зимових умов, а гілки не будуть ламатися під вагою снігу.

Осліплення бруньок

Для цього видаляють невдало розташовані бруньки, що утворюють пагони, які неправильно ростуть. Бруньки видаляють на ранньому етапі розвитку дерев, аби рослини не витрачали на них свою енергію. У такому випадку живлення будуть отримувати ті пагони, що дадуть урожай. Проводьте процедуру на молодих саджанцях.

Видалення пасинків

На фруктових деревах також потрібно видаляти пасинки. Вони загущують крону та можуть рости під неправильним кутом. Їх видаляють на ранній стадії формування. Крона буде достатньо освітленою.

Прищипування верхівок

Видаляйте верхівки гілок або прищипніть їх, щоб трохи уповільнити ріст. Верхівки слід скорочувати на 15 см, щоб сформувати правильну крону на молодих деревцях. Якщо одна гілка росте надто швидко, прищипніть її. За потреби повторіть процедуру. Прищипування проводиться за допомогою ножиць, гострого ножа, секатора або ж уручну.

Виламування пагонів

Видаліть ще не здерев’янілі пагони до 10 см завдовжки. Якщо основа пагона вже більш тверда, використовуйте садові ножиці на кільце. Видаляйте лише ті пагони, що не знадобляться для утворення каркасних гілок. Якщо вчасно виламати пагони, можна уникнути інфікування, а рани швидко загояться.

Відгин гілок

Завдяки відгину гілок дерева правильно ростуть і плодоносять. Чим більш гострим буде кут між гілкою та провідником, тим швидше вона буде рости, але даватиме менше плодових бруньок. Найкраще, щоб кут був прямим. Відгинайте гілки в будь-який час, але краще проводити процедуру, поки молоді пагони не здерев’яніли. Відтягніть гілки в належному напрямку, зафіксуйте й установіть противагу.

Літня обрізка має дуже важливе значення. Саме завдяки їй дерева ростуть здоровими та дають щедрий урожай.

Читайте також