«Ми маємо підготуватись до повернення наших військових у цивільне життя»: на Рівненщині готуються до нових викликів війни

Фото з відкритих джерел

10 листопада у місті Дубно відбулось обговорення питань ветеранської політики, соціальних проблем насення і роботи обласної Ради ВПО. Участь у обговоренні взяли голова Дубенської районної державної адміністрації Всеволод Пекарський, директорка департаменту соціальної політики облдержадміністрації Роза Слободенюк, начальниця управління у справах ветеранів департаменту соціальної політики Рівненської облдержадміністрації Марина Корольова, голови громад Дубенського району та заступниця директора Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості з навчально-виробничої роботи Руслана Бодренко.

Присутні обговорили, зокрема, питання соціального захисту і розвиток ветеранської політики в області.

Наразі на базі Департаменту соціальної політики РОДА створено управління у справах ветеранів, а на базах райдержадміністрацій - відповідні відділи.

Марина Корольова розповіла, що наразі управління вже має запити від фахівців, які працюють із ветеранами і їх сім’ями:

«У процентному співвідношенні ветеранів ще є не так багато, адже всі вони на фронті, але вже ми стикнулись з запитом від фахівців, які працюють із ними та членами їх сімей, на проведення психологічного тренінгу. Для того, щоб вони розуміли, як будувати спілкування, як реагувати на різні ситуації, на манери поведінки, на агресію, емоції тощо. Якісна реалізація ветеранської політики буде залежати більшою мірою від того, на скільки ми будемо один одного підтримувати. Це той напрям, у якому дуже важлива командна робота: і фахівців структурних підрозділів, і голів громад, які знають своїх людей, знають проблеми членів сімей ветеранів і самих ветеранів, і системи охорони здоров’я у контексті реабілітації зокрема. Ми маємо об’єднатись і підготуватись до перемоги у контексті того, що після війни багатьом людям потрібна буде наша допомога. Готуватись потрібно вже: коли весь масив рине на нас – ми маємо бути до цього готові. Ця система має бути вибудувана. Зараз перед нами виклик: ми маємо підготуватись до повернення наших військових у цивільне життя після такої довгоочікуваної перемоги», - зазначила Марина Корольова.

Марина Корольова

Директорка департаменту соціальної політики облдержадміністрації Роза Слободенюк акцентувала увагу на нововведенні, яке буде актуальне для ветеранів – послузі життєстійкості. Вона включає в себе цілу низку опцій. Зокрема, соціально-психологічну допомогу, формування та розвиток соціальних навичок і вмінь, сприяння адаптації та багато іншого. Отримати послугу зможе кожен ветеран, його сім'я або група людей.

Роза Слободенюк

Наразі формуються групи психологів і соціальних працівників для роботи, у першу чергу, із цільовими групами – родинами військових, ветеранів, людьми з інвалідністю, батьками дітей з інвалідністю та всіма, хто потребуватиме підтримки. Ця послуга також передбачає навчання волонтерів і допомогу в їх діяльності. Надаватимуть допомогу з життєстійкості переможці, яких оберуть на конкурсі Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Крім того, запускається другий проєкт - соціальний супровід військовослужбовців та членів їхніх сімей у військових частинах. Йдеться про психосоціальну підтримку для зміцнення родин, допомогу в оформленні документів, допомогу в комунікації з державною та місцевою владою. Про це раніше заявляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також