Попелиця на перці: як боротися зі шкідниками - народні методи

Перець часто вражає зелена і чорна попелиця. Зазвичай шкідники починають з розсади, висмоктуючи сік із молодих соковитих листочків. Помітити їхнє нашестя можна за зів’ялим та покрученим листям.  

Згодом попелиця ласує і дорослими рослинами. На нижньому боці листка можна виявити липкий наліт та самих комах, які висмоктують соки. Попелиця на перці часто з’являється разом із мурахами, мігрує з культури на культуру, а її солодкі виділення окрім їжі для мурах є також добрим середовищем для розвитку грибків.

Попелиця на перці може з’являтися з разу в раз, особливо якщо ви не вивели мурах із ділянки.

Серед народних засобів боротьби з попелицею найпоширенішим є завичайна вода. Можна змивати її напором води зі шлангу і, якщо ділянка невелика, обприскувати мильним розчином. Для цього натирають 100 г (брусок) господарського мила і розчиняють у 10 л води. Також можна додати склянку деревного попелу, перемішати і дати настоятись добу. Потім обприскують заражені рослини й повторюють обробку через тиждень.

Замість мильного розчину можна застосувати настій гірких трав: чистотілу, деревію, тютюну, цибулиння й пижма. 1 кг трави залийте окропом, настоюйте годину, долийте води до 10 л. Наступного дня починайте кропити.

Попелиця на перці в теплиці – також поширене явище, бо шкідник активізується часто в посадках із поганою вентиляцією. Щоб відлякати попелицю, можна поміж грядками перцю посадити коріандр і м’яту, а щоб більше привабити хижаків-сонечок, посіяти ромашки й чорнобривці.

Читайте також